A firenzei nők, házassági előkészületek

 Azon firenzei nők, akik anyagi helyzetük és a társadalomban elfoglalt helyük által kihasználhatták a lehetőségeiket, azok szigorú felügyelettel, de jól éltek. Igaz, kora reggeltől késő estig tevékenykedtek, de cserébe többségük megbecsült tagja volt a családoknak, és néhányan még a társadalomnak is.. Érdekes írás maradt fenn egy sienai prédikátor ez ügyben kialakított véleményéről: 

"Seperni kell? Akkor seperjen a rabszolgád! Ki kell súrolni a fazekakat? Rajta, súroltasd el azokat! Zöldséget kell tisztítani, vagy gyümölcsöt kell hámozni? Csináltasd meg velük! Mosás? Hagyd, hogy ők mossanak! A rabszolga ügyeljen fel a gyermekekre és minden másra! Ha nem szoktatod rá, hogy minden munkát elvégezzen, nem lesz belőle más, mint egy csomó lusta hús. Annyit mondok, ne adj neki semmi szabadidőt! Amíg ellátod munkával nem lesz ideje az ablakból bámészkodni! "

De tény, hogy szolgák mellett is sok dolga volt egy firenzei háziasszonynak, ha meg akart felelni a családi és társadalmi elvárásoknak. Először is csinosan kellett öltöznie, szorgalmasan kellett templomba járnia, hogy ott bemutathassa szépségét, szép öltözetét..., na meg hogy imádkozzon a családja és önmaga lelki üdvéért. A firenzei nők híresek szőke hajukról, fehér bőrükről..., ha nem ezek jellemezték küllemét, akkor szőkíttették a hajukat, világosították a bőrüket. Színes selyem és bársony ruhákban jártak

A hajadon lányok szinte csak templomba menés címén hagyták el otthonukat. A szerelem szóba sem jöhetett, amikor eljött a házasodás ideje, nem a házasulandók választottak maguknak párt, hanem a szülők egyezsége volt egy új házasság. Természetesen nagy jelentősége volt a hozománynak, melyet a lány szülei raktak össze. Általában a hozomány része volt néhány rabszolga is, akik többnyire külföldiek voltak egzotikus országokból. Ezek a rabszolgák reggeltől estig szolgálatban voltak, cserébe csupán az életük fenntartására szükséges dolgokat kapták meg, fedelet a feje fölé, némi ruházatot és ételt. Persze ahány ház volt, annyiféle bánásmód.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése