Porta San Frediano

 Azt mondják, hogy Andrea Pisano tervezte a San Fredianóról elnevezett hatalmas városkaput a városfalba, mely  1332-ben készült el. A fal már csak néhány helyen mutat magából valamit, de a városkapu épségben megmaradt.

-

-

Érdekesség, hogy 1529-ben  a firenzei születésű Medici pápa, VII. Kelemen és V. Károly német-római császár együttes erővel  körbekerítették és megostromolták Firenzét. Ebben a csatában mondhatni hadi mérnökként a korábban Medici barát Michelangelo is részt vett a várost védők között, neki a városfalak megerősítése volt a feladata. A város, látva a hatalmas túlerőt végül megadta magát.

-

-
Csak érdekességként mesélem el, hogy 2008-ban még volt egy olyan múzeum Firenzében, aminek a neve "Firenze com'era" volt, és én még abban a szerencsében részesültem, hogy láttam azt a sok érdekeset mutató kis a múzeumot. Többek között azt is láttam, ahogyan egy művész éppen restaurálta ezt a hatalmas festményt. A múzeum egy viszonylag tényleg nagyon kicsi helyen volt, gondolom kevesen is látogatták, így azután a tulajdonában lévő műkincseket szétosztották a város múzeumaiban. Sajnos nem tudom, hogy ez a térkép most hol van, de úgy gondolom, hogy csakis a Palazzo Vecchióban lehet a helye.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése