Vendégek étkeztetése Firenzében

Firenze különös város volt, szinte mindent törvényekbe fektettek, és bizony akár még "a fazékba is belenéztek" az illetékesek, ha úgy tűnt, hogy a család bevallott vagyoni állapotánál talán jobban élnek. 

De nézzük, mi került egy tiszteletre méltó család asztalára vendégek fogadásakor: 

Az első fogás gyümölcs volt..., ez már kissé megtöltötte a vendégek gyomrát,  jobb volt a bőséges vacsora után az emésztés. A gyümölcs idénynövény, így változó, a dinnye volt tán a leggyakoribb. Gyümölcs után tészta következett, vagyis inkább a tésztában sült hús, és abba a tésztába minden létező finomságot belesütöttek, így sonkát, tojást is. Ez a fogás tulajdonképpen a törvények betartása miatt alakult így, azért nem néztek bele mindenki tányérjába, de fazekába talán igen, és ott igazából csak tésztát láttak. A firenzei törvények igen erősek voltak, így azután a kirívó gazdagságot palástolni kellett, ami az étkezésben így valósult meg..., azt megmondták, hogy kenyeret sütnek, de azt persze nem, hogy mi minden drága finomság van abban a kenyérben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése