Filippo Strozzi (1428-1491), Palazzo Strozzi, kontra Palazzo Medici Riccardi, Medici kápolna

 Idősebb Filippo Strozzi  (1428-1491) egyike volt Firenze leggazdagabb embereinek, és mint ilyen, komoly vetélytársa a kortárs Mediciknek. Sokat idézett mondása volt Strozzinak, hogy "akkora palotát építtet, aminek az udvarába beleférne az egész Medici palota". Meg is épült a palota, mely ma is büszkén uralja méreteivel a róla elnevezett Via degli Strozzit.  1489-ben kezdődött az építése és csak 1533-ban fejezték be a Benedetto Maiano irányítása alatt. Akkor bizony a nagy Filippo Strozzi majd fél évszázada halott volt.

-


-

Az igen magas, három utcára néző, de csupán kétemeletes épület grandiózus, uralja környezetét mind méretével, mind szépen megmunkált homlokzatával. Az épület ma már a város tulajdona, minek udvarában évente más-más érdekességet láthatnak az oda betekintő kíváncsi turisták. 

-

-

-

-



-

Palazzo Strozzi belső udvara  minden évben más dekorációval örvendezteti meg az oda betérőket. Én sajnos csak ezt a két alkalmat örökíthettem meg.

-



Palazzo Medici Riccardi

-

A Palazzo Medici ugyan jóval kisebb volt, később bővítették a Riccardik, de szebb, arányosabb, színeivel is Firenzébe jobban "beilleszkedő" épület szerintem, mint a Palazzo Strozzi. A  Medici palotában tapasztalataim szerint nincsenek váltakozó kiállítások, az épületnek a földszinti loggiáján és kertjén túl látogatható ott egy pavilon szerűség, ahol a Medicik által használt tárgyak kiállítását tekinthetjük meg. Nem túl gazdag ez a kiállítás.., és őszintén megmondom, bennem nagy hiányérzet volt, kicsit több "személyességet" vártam. Na de ezen hiányérzetet bőségesen kárpótolhatja az itt megtekinthető kis Medici kápolna, melyet Benozzo Gozzoli ékesített gyönyörű festményével, a "Három királyok imádása" című alkotásával. A csodálatos alkotás, melyet a teljesen sötét kis kápolnában gyertyafénynél festett Gozzoli, egyszerűen fantasztikus. Nem szabad kihagyni, páratlan élmény.  

-






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése