Anna Maria Luisa, az utolsó Medici 1667-1743)

 Anna Maria Luisa 

 Patto di Famiglia

Anna Maria Luisa, mint az utolsó Medici leszármazott kötött egyezséget az osztrák uralkodókkal a Medici vagyon halála utáni kezeléséről. Végrendeletében kikötötte, hogy a gyűjteményt egyben kell tartani Firenzében, és az olasz, valamint a más országok béli érdeklődők számára biztosítani kell a megtekintését! Ezen kinyilatkoztatás (Patto di famiglia) tette lehetővé, hogy Firenze nem tűnt el a feledés homályában, és a mindenki számára elérhető kincsei soha ki nem fogyó látogató sereget biztosítanak a városnak!

383 esztendő telt el a Medici ház hatalmon léte alatt, bár 1434-1437, 1494-1512, 1524-1530 között volt pár évtized kihagyás. Az évszázadok és az uralkodók persze számítanak, de talán amíg világ a világ, leginkább a Medicik öröksége miatt járnak az emberek Firenzébe, mert ez a történet nem mese és nem hétköznapi..., de mégsem csoda. 

Nagyszerű dolog, hogy az utókor firenzei emberei tudták a dolgukat, tudták, hogy nem tarthatják bezárva kincseiket, hanem megtekintésre kell hogy bocsássák Földünk minden lakója számára! Nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel, mert ezt könyvekkel, képekkel, filmekkel nem lehet kielégítően megélni, mindezt látni szeretnénk a saját szemünkkel nagyon-nagyon sokan! És ha lehet, nem csak egyszer az életben! :-)

"A köznép meg van arról győződve, hogy a szél ragadta el Anna Maria Luisát: ma reggel heves szélvihar tört ki, és két órán át tartott, utána meg úgy kisütött a nap, mint még soha: ezt tartják itt bizonyítéknak. Hasonló jelenségek kísérték Gian Gastone halálát is. Ezeket a hiedelmeket semmi sem rombolhatja le, mert az emberek azt állítják, hogy mindent a saját szemükkel láttak.

Hétfő reggel nagy haditervvel bevitték Anna Mariahoz a gyóntatóját, mivel ő maga nem küldött volna érte..., a gyóntatónak megmondták, hogy közölje a hölggyel, hogy halálán van. Erre a hölgy megkérdezte: Ki mondta ezt magának? Az orvosa - hangzott a vűlasz. "Rendben van, tegyük, amit tennünk kell és intézzük el hamar" - mondta a hercegnő. Így azután megáldoztatták... Magánál volt az utolsó percig, de halála előtt kb. másfél órán át már nem beszélt... Csütörtök reggelig a palota nagytermében volt felravatalozva, és ma éjjel fogják eltemetni..., az utolsó Medici földi maradványai hamarosan csatlakoznak tehát az ősökéhez."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése