Badia Fiorentina

wikipedia

látogatható: csak hétfőn 15.00-18.00 között
ingyenes
-
Maga a templom épülete a Via del Proconsolo és a Via Dante sarkán  található.
-
-
-
A X. századvégén, 978-ban alapította ezt az igen értékes és érdekes templomot toszkánai Willa grófnő, kinek férje, Uberto, Toszkána őrgrója volt. 
Az ő fiúk, Ugo gróf folytatta anyja támogatói munkáját, és sok különlegességgel díszítették a templomot. Nem látható, csak hallható különlegesség, hogy mind a mai napig a születésnapján megemlékeznek róla, mint jótevőről. A megemlékezés valószínűleg a Mino da Fiesole által készített síremlék előtt szokott megtörténni.
De kezdjük az elején:
Mielőtt belépnénk a templomba érdemes megtekinteni valahogyan a kiálló tetőzet miatt talán inkább a túloldalról jobban látható majolikát a bejárati ajtó felett, melyet Bugliolinak tulajdonítanak (érdekes, hogy a Buglioli családról nem találtam leírást, de ha beírjuk a keresőbe, hogy "Buglioli majolika Firenze", akkor rengeteg majolikáról láthatunk képet). De az egész kapuzat megérdemli a figyelmünket..., bár azért a belső minden bizonnyal izgalmasabb.  Persze mai elrendezése, díszítése már egészen más lehet, mint volt alapításakor, de így is igazán különleges, hiszen nem csak egy stílust képvisel, hanem román és gótikus elemek is vannak benne. Mino da Fiesole volt ennek a templombelsőnek a legmeghatározóbb művésze, de vannak itt egyéb művek is egyéb művészektől egyéb stílusokkal, Sok gyönyörű síremlék közül a legérdekesebb és a mindenképpen megtekintésre legérdemlegesebb az 1006-ban elhunyt alapítóé, Ugo toszkán grófé. Az ő szerepe rendkívül jelentős volt a fejlődni vágyó város életében. 
Fontos még megtekinteni ebben a kolostorudvarban egy XV. századi freskósorozatot, ami Szent Bernát történetét tárja elénk. Van egy kis kert is, kúttal, néhány fával és egy különleges csontkamrával, de csontokat már nem lehet látni benne, így nem igazán érdemes keresni. 
A templom hangulata mindenképpen szokatlan, de ez nem ennek a templomnak a hibája, az a kor, amelyben épült, elég zárt és rideg világ volt. 
-



-





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése