Orsanmichele (Szent Mihály temploma) és annak homlokzatán lévő "szentjei"

-
-
Az épület teljes neve Oratorio di San Michele in Orto.
-


-



Látogatható: 10.00-17.00-ig, szombat-vasárnap 10.00-18.30-ig, hétfőn zárva!
ingyenes
Az Orsanmichele, melyet Szent Mihályról neveztek el, Firenze egyik legérdekesebb és legértékesebb épülete volt mint a céhek temploma. Igaz, kívülről első ránézésre "csupán egy nagy kocka", de mind kívülről, mind belülről fantasztikusan érdekes és értékes kocka! Külső homlokzata meglehetősen szokatlan, és az is elég szokatlan, hogy egy rendkívül szép és különleges templom van a belső terében. Alapterülete 20x30 méter, magassága 40 méter, és a formájáról talán senki nem gondolná, hogy egy templom rejlik a belsejében!
-
De nem volt ez mindig így, valamikor nagyon régen, amikor a mai Firenze városa kezdett kialakulni, akkor ezen a földrajzi területen még szántóföldek voltak.  Ezt követően már valamilyen vallási épület lehetett rajta, amelynek a konyhakertje (orto) volt részben ez a terület. A most itt lévő épület a XIII. században egy nyitott gabona raktárnak épült, ami helyet adott itt Firenzében a gabona tőzsdének. Ám a többedik tűzvész után úgy döntöttek, hogy ezt a veszélyes vállalkozást inkább máshol végzik, nem itt, az akkorra már kialakult belvárosban. Hogy az hogyan jutott az eszükbe, hogy pont templom legyen az épületből, az rejtély, mert az épület alapvetően nem igazán hasonlít egy templomra. Talán szerepe lehetett a Palazzo della Signoria közelségének..., az urak olykor átsétálhattak egyhamar a szomszédba nem túl tisztességes döntéseik miatt elmondani néhány imát? Ezt inkább csak viccnek szántam..., de azért lehet benne valami igazság is. Az "Or"a kezdetekben az épület mellett élő apácáktól származik, akik gyümölcsös kertet, vagyis "ortót"  létesítettek az adott területen.., Szent Mihály volt a védőszentjük, így "Orsanmichele" lett a végeredmény az elnevezésben,
-
Az épület maga tényleg egy hatalmas ablakokkal ellátott kocka, de az ablakai be vannak festve, így nem lehet belátni és maga a belső tér igen meghitt. 
 -
-
Ablakai mind különlegesen díszítettek, az épületben így elég kevés, de annál "melegebb" a fény. Sajnos nem túl jól látható az ablakok mintázata, de nagyítható képet tettem ide, érdemes rákattintani..., bár úgysem igazán jó a kép, de talán a ráfordított munka értéke és hangulata átjön. Magam elé képzelve most nem vagyok benne biztos, hogy hol vannak ezek az ablakok, de azt gondolom, hogy az oltár mögött. Igen, az alábbi képemen balra látszik is belőle egy kicsi
-
-
Orsagna alkotta a fenti képen látható gyönyörű tabernákulumot, magyarul "szentségházat".
-

-
Nincs az épületben talán egy négyzetméter sem, ami nem lenne gyönyörűen megmunkálva és díszítve..., íme a mennyezet.
-
A legfontosabb mindenképpen az, hogy a templombelső párját ritkítóan különleges, és ott is az igazán különlegesen szép az Orsagna által tervezett tabernákulum, mely színes mozaikokkal díszített. Na és persze a gyönyörű oszlopok, a mennyezet kialakítása és a bennük látható freskók is emlékezetesek. Az épület külső megjelenéséről a mai napig sem nagyon gondolná a nem eléggé felkészült utazó, hogy egy egészen különleges szépségű templom van odabenn! Egy olyan különleges hely, ami nem maradhat ki firenzei programunkból, ráadásul a belváros közepén, a Palazzo Vecchio és a Duomo között áll. 
Az épületnek emeleti szintje is van, és ma már fel lehet menni kis teraszára kávézni miután lent kigyönyörködtük magunkat a kívül, belül különleges és szépséges épületben. Bizonyára remek lehet onnan a kilátás..., én ezt a lehetőséget sajnos kihagytam, mert egész egyszerűen ottjártamkor még nem tudtam róla. De arra sem emlékszem, hogy valaha is láttam volna onnan készült képeket. Pedig láthatjuk az utcáról is azt a fedett folyosót, amely összeköti az Orsanmichelét az Arte della Lana épületével, mely a gyapjúszövők céhének épülete volt. Mondjuk ezen a folyosón turisták bizonyára ritkán sétálnak, de tény, hogy van a felső emeleten egy kávézó is, ami valószínűleg nem csak az ott elfogyasztott kávé miatt lehet emlékezetes, hanem a kilátás miatt is!.
-
Az egykori gabona raktár földszinti nyitott íveit különös formájú, díszes kiképzésű ablakokkal látták el, melyek közé szép kiképzésű fülkéket terveztek, majd azokba a fülkékbe Firenze akkor élő leghíresebb szobrászai készítettek szebbnél szebb szobrokat.
-
Akkor nézzük sorra azokat a szobrokat, melyek megnevezése az épület minden oldalán balról jobbra értendő. Sajnos képem nincs külön mindegyik oldalról..., ottjártamkor nem készültem erre a feladatra, de utólag mégsem hagyhattam meg csak magamnak ezeket a csodákat !
-
Via Calzaiuoli, észak-déli irány:
-

-
Donatello: Szent Péter (1408) a mészárosok (beccai) megrendelésére 
-


-
Nanni di Banco: Szent Fülöp (1410) cipészek (calzaiuoli) megrendelésére
-


-  
-

-
Ez a fantasztikus alkotás is a nem igazán közismert Nanni di Banco (1380-1421) műve, melyet a kőművesek, ácsok, kőfaragók és kovácsok megrendelésére készített el a művész. Ezen szentek annyira nem közismertek, igazából csak azt tudom róluk, hogy mártírként haltak meg, mégpedig úgy, hogy vízbe fojtották őket. Úgy tartják, hogy nem voltak hajlandóak a császár valamely kívánságát teljesíteni, ami hitük ellen volt. A szoborcsoport érdekessége, hogy ezek a szentek nem csak állnak a fülkében, hanem jól láthatóan beszélgetnek is egymással! A nagyszerű művész, Nanni di Banco, sajnos mindössze 37 évig élt. Általában a művészek megítélésénél nem gondolunk életkorukra, pedig hát nem mindegy az sem ahhoz, hogy minél többet alkossanak, minél ügyesebbek és ismertebbek, minél híresebbek legyenek. Nanni di Banconak nem sok ideje maradhatott más munkákra, de van néhány alkotása a Duomón is. Érdekes, hogy a neve valószínűleg kevesek számára ismerős..., pedig hát nagyon nagy művész volt ő is, rövid életében nagyszerű alkotásokkal gazdagította Firenzét! A fenti linken még sok mindent megtudhatunk róla.
-
A korona itt, és adott esetben olykor máshol is koszorút jelent!
----------------------------------------
-
Donatello: Szent György (1416) fegyverkovácsok (corazzai) megrendelésére:
-

-
------------------------------------------------------------------------------------------
Nyugati oldal, Via dell'Arte della Lana:
-
Ghiberti és Michelozzo:
Máté evangelista (1422) pénzváltók megrendelésére (cambio)
-
Ghiberti: István első vértanú (1428) gyapjúszövők megrendelésére  (lana)
-
Nanni di Banco: Szent Eligiusz (1415) patkolókovácsok megrendelésére (maniscalchi)
-

Déli oldal (Via Lamberti):
(1413) vászonszövők megrendelésére (linaiuoli), selyemszövők, szűcsök, orvosok és gyógyszerészek megrendelésére (pelliciai)
-


-
Simon Talenti: Madonna a gyermekkel
orvosok és gyógyszerészek megrendelésére (medici e speziali)
-
-
Montelupo: János evangélista (1515) selyemszövők megrendelésére (seta)
----------------------------------------------------

Keleti oldal:
Ghiberti: Keresztelő Szent János (1414) - kendőárusok megrendelésére (calimala) A bronzból készült szobor 268 centiméter magas, igazi csoda volt abban az időben a kiöntése. A megbízók, a Calimala céh nem nagyon hitt a munka sikerében, de Ghiberti bizonyította nagyszerű tudását.
-
Verocchio: Krisztus és hitetlen Tamás (1464-83) kereskedők megrendelése (Trinunale di mercanzia).  
Giambologna: Szent Lukács (1602) bírák, jegyzők megrendelésére (giudici e notai)
-

-

-
Közelebbről is meg tudom mutatni Krisztus és Hitetlen Tamás gyönyörű szobrát
-
-


-
Ez az alkotás, melyet a nagy hírű művész, Verrocchio készített és a templom keleti oldalán látható, talán a legszebb, legizgalmasabb. Mivel maga Krisztus is meg van jelenítve Hitetlen Tamással, azért is különleges. Hitetlen Tamás mozdulatai azt a pillanatot jelzik, amikor megérinti Krisztus sebét, hogy megbizonyosodjon feltámadásáról. A szobor kompozíciónak  ez esetben története is van..., és külön érdekessége, hogy ez az egyetlen reneszánsz korban készült szobor az Orsanmichele szobrai közt.   
-


-

-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése