Chiesa di San Filippo Neri (Palazzo di San Firenze)

wikipedia  (a templomról) 
-    
Néri Szent Fülöp 1515-ben született Firenzében és 1595-ben Rómában halt meg. Igazán rómaiként képzeljük el, mert ott alakult ki különleges egyénisége, tevékenysége. A köztudatban máig úgy él, mint egy kissé bolondos, de minden ízében jóságos, az árva gyermekekért minden tőle elképzelhetőt önfeláldozóan megtevő személy. Az utókor szentként tiszteli, és Firenze is, mint szülővárosa, ebből a tiszteletből kivette részét. 
-

-
-
-
Ki ne hallott volna a római Fülöp atyáról, aki egykoron maga köré gyűjtötte Rómában az árva gyerekeket, és ki tudja honnan és hogyan, de otthont, élelmet teremtett számukra. Nagyreményű fiatalember volt, jómódú firenzei családból származott Filippo Romolo Neri néven, bármi lehetett volna belőle, de ő szerzetes akart lenni. Rómába szökött, ahol hamar megismerte a körülményeket és tanulás helyett inkább az elesettek, otthontalanok megsegítésében jeleskedett. Élete és tettei idővel filmvászonra is kívánkozott, ami elmesélte legendás történeteit. Pap lett, de nem az a hagyományos pap, aki palotában él bíborban, bársonyban, hanem olyan, aki tényleg akár egy angyal, minden rászorulón igyekezett segíteni. Nem viselt hivatalt, nem kellett neki papi talár, hanem vigyázta a betegeket, elesetteket, összegyűjtötte a csavargó gyermekeket. Sokan szentként tisztelték, de ő nem kért ebből a tiszteletből, ezért inkább úgy viselkedett, mintha kissé bolondos lett volna. Bár úgy tűnt, hogy az egyház nem igazán tolerálta ténykedését, de ez nem volt igaz, csak nem volt bátorságuk követni. 1595-ben halt meg, a korábban kissé bolondosnak tartott papot 20 évvel halála után 1615-ben boldoggá, majd 1622-ben szentté avatták. 

Életéről nagyon népszerű film is készült "Legyetek jók, ha tudtok" címmel.

Firenzébe nem tért vissza soha, igazából nem kötődött semmivel szülővárosához, de a városban van egy hatalmas barokk épület, a Palazzo di San Firenze, amelynek egyik szárnyában berendeztek a tiszteletére egy templomot, melyet róla neveztek el. A templomnak ha a külseje nem is, de legalább a belső berendezése szerény névadójához illően.

-
Még egy kicsit több Néri Szent Fülöpről:
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése