Parco delle Cascine

wikipedia

más - Ez a park az Arnó jobb partján a Piazza Vittorio Venetótól nyugatra terül el jelentős mérettel, pontosabban a hossza 3 és fél kilométer, szélessége talán 500 méter. Úgy is jellemezhetnénk, hogy az "úri időkben" az urak "játszótere" volt, de ennél fontosabb feladatokat is betöltött. Például komoly méretű tejgazdasága volt és feltehetően van ma is. A lényege azonban mindenképpen az, hogy egy igazán kellemes pihenőpark hatalmas fákkal és nyugalommal a kikapcsolódásra és sportolásra vágyó firenzei emberek számára. Én is bekukkantottam ide, mert mint minden, ami Firenzében van, ez is érdekelt. A  lenti tervrajzot a "Firenze com'era" egykori múzeumban fényképezhettem. 
-
-
A második képen baloldalt a távolban a folyó mellett a képen látszódó zöld folt maga a Parco delleCascine ..., csak az arányok miatt mutatom. A hossza kb. három és fél kilométer, szélessége kb. 1 kilométer lehet. Számomra a már emlegetett belváros körüli sétám első állomása volt éppen csak benézve, de úgy gondoltam, hogy megérdemel egy külön posztot is. 
-
Van egy kellemes étterem is a Cascine park közepe táján a Casino delle Cascine, a könyvem úgy említi, hogy kedvelt uzsonnázó-vacsorázó hely, de azt hiszem manapság inkább a friss és tiszta levegő a legnagyobb kincse a sportolásra és pihenésre vágyó firenzeiek számára. Partvonalát útjának vége felé a hegyekből érkező Mugnone folyó kíséri, majd le is zárja a park területét ott, ahol a folyó befut az Arnóba. 
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése