Loggia del Bigallo és az Arciconfraternita della Misecordia

-
 látogatható: naponta 10.00-13.30-ig és 14.00-18.00-ig, kedden zárva!
belépődíj: 5 €
Az első emeleten Leonardo da Vinci munkákat láthatunk.
 
Ez a gyönyörű kis épület a kép baloldalán a Loggia del Bigallo, a Via Calzaioli sarkán (a Piazza del Duomo előtt) az árva gyermekek elhelyezésének célját szolgálta egykoron, de talán még ma is, ha nem is olyan látványosan. Évszázadokon át a kis loggián kinn voltak az árva gyermekek, az arra járók láthatták őket, választhattak közülük, és a kiválasztottat magukhoz vehették. Gondolom én, hogy többnyire nem örökbe fogadott gyermekként kerültek a családokhoz, hanem inkább a személyzet részét képezték a befogadott gyermekek. Bár ma már nincsenek a loggián kiállított gyermekek, de ma is örökbefogadással foglalkoznak az épületben. 
-
-

-

-

-

-

-

-
-
Maga a kis gótikus stílusban épült loggia is elkápráztató szépségű, de benn az épületben van az igazi művészeti különlegesség! Az alsó képen a Loggia del Bigallóban a Köpönyeges Madonna lábainál látható a korabeli Firenze!
-

-
1361-ben Alberto Arnoldi mester díszítette egy különleges alkotással az épület egyik falát, mely a Köpönyeges Madonnát ábrázolja. A mű különlegessége azonban nem maga a Madonna, hanem a köpönyege alatt látható Firenze látképe 1361-ből! Maga a látvány teljesen ismerős, a Piazza del Duomót és a város egykori és tán még néhol ma is álló épületeit láthatjuk, de az mindenképpen különleges, hogy néhány épület, ami a képen van, ma is pont úgy néz ki a Piazza del Duomón, mint amikor a művész ábrázolta. Ebben rejlik Firenze nagy titka, hogy ilyen időutazásokban lehet benne részünk! Alberto Arnoldi tervezte magát az épületet is,  és a bejáratnál van egy ugyancsak általa készült Madonna dombormű is.  Igaz, hogy maga a város ma már nem igazán olyan a köpeny alatt, de azt hiszem  ez természetes, hiszen nincsenek már Firenzében lakótornyok..., illetve néhány alacsonyabb azért még akad, de nem jellemző már a városra.  A Casa di Dante sem középkori, azt a környéket földig rombolták, de építettek a nem túl régi időben egy másolatot..., valahogy úgy nézhetett ki az eredeti.
-
A köpönyeg alatt látható Keresztelő kápolna (Battistero) köztudottan Firenze egyik legrégebbi épülete, és pont úgy néz ki ma is, mint ezen a lenti nagyon régi képen. Más épületet nem tudok felismerni..., lakótornyok a kor szokásai szerint. Sajnos Firenzében ma már csak néhány jelentős méretű lakótornyot lehet látni. Ennyit sikerült kimásolnom, a lényeget láttatja talán, a többit meg majd személyesen megnézhetjük! :-) Igazán csak a Battistero vehető jól ki és ismerhető fel úgy középtájt fehér színű tetőzetével. Úgy néz ki, hogy a mű akkor készült, amikor még nem volt sem a Dóm, sem a harangtorony, de voltak lakótornyok..
-
Az Arciconfraternita della Misecordia a Piazza del Duomo 19-es szám alatt működik, tagjai betegek megsegítését, ápolását, kórházba vitelét végzik fekete csuklyás köpenyben, inkognitóban. Emez intézmény előcsarnokában is láthatunk művészeti alkotást, egy Madonna szobrot amit Benedetto Maiano készített márványból, valamint a della Robbia műhelyből mázas terrakotta angyalokat. Még egy Benedetto Maiano mű, egy Szent Sebestyén szobor is van az épületben, sőt, a testvériség kápolnájában is láthatunk egy Andrea della Robbia által készült oltárképet ugyancsak mázas kerámiából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése