Leonardo Bruni (1369-1444)

 Leonardo Bruni volt az az ember, aki elsőként fontosnak tartotta, hogy a földi világ történetét a korának lehetőségeihez képest rendszerezze. Ő volt az, aki három részre osztotta a történelmi múltat mint ókor, középkor, újkor, vagyis a reneszánsz, ami az ő életében még új volt. 

Ezen megállapításon túl Firenze volt számára a legfontosabb, meg is írta a város történetét az elmúlt századokra emlékezve. Azért ez akkor még elég nehéz munka lehetett, nem volt sok írásos anyag, na meg nem voltak "segítő eszközök" a kutatáshoz. "A firenzei nép története" volt a mű címe, írt Ciceróról, Dantéról, és mindenkiről, akit jelentős személynek gondolt.

Síremlékét, mely a firenzei Santa Croce templomban van, Bernardo  Rosselino készítette 1477-ben. Ha a Santa Croce templomban járunk, akkor mondhatni "kötelező látnivaló" Rosselino két síremléke, az egyik Leonardo Bruni, .a másik a "Portugál kardinális" síremléke. Egy teljesen új stílust alkalmazott a művész, mely alkotásokat a reneszánsz művészet kezdetének is neveznek.

-


-




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése