Piazza della Liberta

-

-
A Piazza della Liberta madártávlatból.
-
-
Ennek a térnek ez a neve,  Piazza della Liberta   de nem igazán lehetett "kedves" Firenze  lakóinak számára ez a név, hiszen a Lotharingia ház 1738-ban Firenzébe történt betelepülésével azonosítható. Így az a "szabadság" szó a "megszállóktól" az elnevezésben elég érdekes. 
Bár alapvetően sok oka nem lehetett a firenzeieknek a panaszkodásra, néhány jó dolgot is tettek a városért azok a Habsburgok is uralkodásuk alatt..., de mégiscsak idegenek voltak. Ám azzal, hogy kihalt férfi ágon a Medici család, az utolsó élő Medici, Anna Maria Lujza kénytelen volt Habsburg férjére, és ezáltal a Habsburg családra hagyományozni a várost és nagyfejedelemséget. 
-

-
Nagyon kedves lehet a firenzeieknek és ezáltal természetesen nekünk is az ezen a téren lévő grandiózus északi városkapu, az 1284-ben épült Porta San Gallo.
-
-
-
A városkapun átlépve indulhatunk el Firenze egyik leghangulatosabb  utcáján, a Via San Gallon, a városközpont felé.
-

-
De a Piazza della Liberta   ezen megnevezése nem igazán lehetett "kedves" Firenze  lakóinak számára, hiszen a Lotharingia ház 1738-ban Firenzébe történt betelepülésével azonosítható. Így nézve az a "szabadság" szó a "megszállóktól" az elnevezésben elég érdekes. Bár alapvetően sok oka nem lehetett a firenzeieknek a panaszkodásra, néhány jó dolgot is tettek a városért azok a Habsburgok, de mégiscsak idegenek voltak. Ám azzal, hogy kihalt férfi ágon a Medici család, az utolsó élő Medici, Anna Maria Lujza kénytelen volt Habsburg férjére, és ezáltal a Habsburg családra hagyományozni a várost. De azt sose felejtsük el, hogy a Habsburgok tiszteletben tartották Anna Mária Lujza végrendeletét, amiben törvénybe foglaltatik, hogy a Medici család által felhalmozott műkincsek nem kerülhetnek el a városból! Hát erről szól ez az egész "Firenze történet", ezért ma is, és tán marad az idők végezetéig Firenze a művészetek fővárosa! :-)
-







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése