Loggia dei Lanzi

 -

-

A Palazzo Vecchio bejáratával szemben lévő építmény, a Loggia dei Lanzi , 1376-82 között épült, és mint a neve is jelzi, a palota védelmét ellátó lándzsás őröket védte leginkább az időjárás viszontagságaitól. Mérete tán a legnagyobb a még állóhasonló  loggiák között Itáliában. Amikor a palota még azt a célt is szolgálta, hogy az emberek ügyes-bajos dolgait intézzék benne, akkor a várakozó ügyfeleket védte az esőtől, a tűző naptól..., ahogyan ez általánosan jellemző volt az itáliai városokban. Majdnem minden olasz városka rendelkezett és többsége rendelkezik ma is a városháza mellett ilyen fedett loggiával, de talán ez a firenzei az egyetlen, amely, oka fogytával, műalkotásokkal gyönyörködteti a várost és látogatóit. Bár üdvözöljük ezt a cselekedetet a művészet oltárán, de ez bizony egyben azt is jelentette, hogy a demokrácia nyomai is eltűntek ezután a Városházából, a városból. Ekkortól, vagyis a XVI. század közepétől már nem olyan emberek gyülekeztek itt, akik ügyeik megtárgyalására vártak, hanem olyanok, akik a műremekek csodálatára érkeztek. Vagyis mi, turisták. Az ott ma is látható műalkotások többsége másolat. Olyan művekkel ismerkedhetünk itt meg, mint Benvenuto Cellini mester Perzeusza, amint magasba emeli a legyőzött medúza fejét, vagy mint Giambolognától a Szabin nők elrablása.
-
-

-
Giambologna  Szabin nők elrablása
-

-
Benvenuto Cellini mester Perzeusza a meduza levágott fejével
--

-
Baccio Bandinelli: Hercules harca a kentaurral csodálatos műremek akkor is, ha nem igazán kedveljük Bandinellit.
-

Pio Fedi Polixena elrablása is lenyűgöző műremek, de sajnos arról nincs képem, de Pio Fedi nevére kattintva bizonyára találunk információkat..

És még számtalan csodálatos alkotás gyönyörködtethet minket ezen a helyen sorban állás és belépődíj nélkül. Persze ha időnk és pénztárcánk engedi, az eredeti, múzeumban álló művek hatása mindig erősebb! Engem erről a Dávid szobor győzött meg, ott kinn a Palazzo Vecchio bejárata előtt egészen más hatást kelt, mint a múzeumban..., a  múzeumi hatás sokkal, de sokkal erősebb! De ettől függetlenül a szobrok nem feltétlenül múzeumba készültek, többnyire inkább szabadtérre. 
A Loggia del Lanzi hátsó falánál lévő 5 antik szoborra felhívja külön a figyelmet a könyvem, a középső Thusneldát, egy búsuló barbár nőt ábrázol..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése