Chiesa dei Santi Apostoli

- A Borgo SS Apostoli Firenze egyik legizgalmasabb utcája, olyan igazi középkori hangulattal. Izgalmas az egész utca, de azért a legszebb benne a Chiesa dei Santi Apostoli, mely templomot még nagy Károly alapított a nyolcszázas években. Nagyon nagy örömömre második próbálkozásomkor nyitva találtam a gyönyörű kis templomot, megláthattam végre a templom beltéri szépségeit is. Érdekes módon ez a kicsiny templom egy valamikori modernizálás után kapta vissza 1930-ban eredeti román kori szépségét. Különösen becses értékei gyönyörű zöld színű márvány oszlopai..., közülük az elsők eredeti Carrarai márványból készültek, a többi állítólag csak őket utánzó másolat. Nagyon különleges és szép a főoltár fölötti fából készült feszület, mely valamikor a reneszánsz kor kezdetekor készülhetett bizonyos jegyek alapján, de nagyon szépen van restaurálva. Az oltár felett egy trecento korabeli gyönyörű öt részes poliptichon látható. Szűz Mária a kisdeddel, az oldalszárnyakon meg két-két angyal látható. Persze azért ebbe a gyönyörű régi templomba is becsempészte magát a reneszánsz, a della Robbia család valamelyik tagja majolika díszítésével, mely a a baloldali oltár fő dísze, de nem csak dísz, mert itt van elhelyezve a megszentelt ostya. A már manierista művésznek, Giorgo Vasarinak is van itt egy alkotása 1541-ből, melynek címe a "Szeplőtelen fogantatás". A templom főoltárának gyönyörű festménye 1384-ben készült, alkotója sajnos ismeretlen. További érdekesség, hogy a sekrestyében nagy becsben tartva őrzik azokat a tűzszilánkokat, melyekről azt tartják, hogy Pazzino Pazzi hozta őket a jeruzsálemi Szent Sírból a XI. századi első keresztes háborúból. Mind a mai napig nagyszombaton ezen szilánkokkal csiholják a tüzet a Scoppio del Carro nevű hagyományos tűzijátékhoz, melynek lényege, hogy egy petárdákkal megpakolt kocsin egy drótpályán mozgatható gyújtószerkezettel beindítják a tűzijátékot. Már kifelé menet megakadhat a szemünk a bejárattól nem messze egy újabb festményen, melyet szintén Giorgio Vasari készített. Érdekessége, hogy a képen a Madonna lába alatt egy fejet látjuk, melynek két szarva van, és ez utal arra, hogy Lucifer ábrázolása lehetett a művész szándéka. A templomot több gazdag firenzei család is igénybe vette temetkezés céljából. A síremlékek egyik legszebbike Oddo Altovini, a pápákat egykoron busásan támogató nemes úrnak földi maradványait rejtő szarkofág. 
-



-
A templom különleges dísze a Bugliotti fívérek által készült mázas kerámia oltárdísz..., bár máig nem tisztázott, lehet, hogy mégiscsak a Robbia család alkotása..., de a lényeg a szépsége.   Azt olvastam, hogy a della Robbia családtól örökölték meg a műhelyt a Bugliotti fívérek, amikor is a della Robbiák elmenekültek Párizsba a pestisjárvány elől.


Látogatható (állítólag): naponta 10.00-12.00-ig és 15.30-21.00-ig
ingyenes
-A gyönyörű kis templomnak nagyon szép harangtornya is van, ha nem is jutunk be a templomba legalább ezt megcsodálhatjuk.
-
-
-
-







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése