Piazza Santa Trinita

wikipedia
-


-
Firenze egyik legérdekesebb tere, bizonyára a név választásában szerepet játszott magának a térnek háromszögletűsége, és bizonyára az ott található templom is ezért kapta a Santa Trinita nevet, mert hát ugye a "Szentháromság"-ra is utal. A háromszögben lévő valamennyi épület művészettörténeti jelentőséggel bír, nem is szólva a közepén látható gránit oszlopról, melynek tetején az igazság mérlegét tartó szobrot látjuk. Az oszlop Carrara márványbányájából került ide, nem volt egyszerű a szállítása, még kevésbé volt egyszerű a felállítása, és még tán annál is nehezebb volt az oszlop tetején látható szobrot feltenni. A művet Francesco Tadda készítette, az oszlopon álló emberalak az igazság mérlegét tartja a kezében. Úgy hírlik, hogy a szobor túl kicsinynek tűnt a magas oszlopon, így, hogy észrevehetőbb legyen, bronz köpönyeget illesztettek rá a későbbiekben. 
-
-

A háromszög Arno felőli ágában terpeszkedik hatalmas méretével a Palazzo Spini Feroni, mely leér egészen az Arno partjáig. Az épületben látogatható egy cipőmúzeum..., sajnos nem voltam még ott, de talán a cipőkön túl az épület belső tere is mutat valami eredetit, valami izgalmasat. 
-


-
 A térnek van még egy neves épülete, a Santa Trinita templom, amiről az itteni linken túl külön bejegyzést is írtam sok képpel. 
 -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése