Városfal bástyákkal, tornyokkal, erődökkel a Michelangelo téren át az Arnó partjáig

wikipedia -
-
A középkori városfalak mentén
-
-
A Ponte Vespuccin átkelve az Arnón  a város hegyi oldalán lévő rakparton még kicsit nyugat felé haladva találjuk meg a régi városfalat, és annak mentén a hatalmas Porta San Fredianót. Itt és később kisebb kihagyásokkal a  Viale Ariosto után a Piazza Tassóig hibátlan a városfal. Majd megint rövid kihagyás után a Viale Petrarcán is jó állapotban van a fal egészen a Porta Romanaig. A fenti képen a városfal egyik bástyájába be van építve egy tabernákulum, amiben egy Ghirlandaio kép van, ami sajnos már felismerhetetlen..., de akkor sem árt, ha tudunk róla, ha netán éppen arra járunk. 
-

-
Porta Romana eléréséhez a Viale Ariostón bekanyarodtam a Via A. Aleardin a Piazza Tassónál, és innen már nincs megállás a Via Petrarcán a Piazzale Porta Romanaig, ami a fenti képen látható. Onnantól a Giardino Pittit hosszan határolja a városfal, majd tovább haladva az Arno partján lévő Porta San Niccolónál ér véget. Mi turisták arrafelé sajnos már nem követhetjük a városfal útját, ami a Boboli kert mentén halad. A Porta Romanától vagy gyalog,  vagy idő hiányában buszra szállunk és azzal megyünk fel a San Miniató templomig,  majd onnan átsétálunk a Michelangelo térig.
-

-

 Azután, hogy kigyönyörködtük magunkat előbb a csodálatos San Miniato templomban, esetleg körülnéztünk a mögötte lévő temetőben, elindulunk gyalog a pár percre lévő Michelangelo térre. Útközben láthatjuk Michelangelo kedves templomát, az általa Szép parasztlányként emlegetett San Salvatore al Monte templomot, ami sajnos már régóta nem működik, így nem is látogatható..  Megérkezve a Michelangelo térre zavartalanul gyönyörködhetünk végre a lábaink előtt heverő csodálatos Firenzében. Giuseppe Poggi volt az a fantasztikus ember, aki tervezett szinte mindent a XIX. században, már az egyesült Olaszország megbízásából Firenzében. Persze gyönyörködjünk még indulás előtt a téren látható híres Michelangelo szobrok bronzból készült másolataiban, de azután már leginkább csak az Arno part felé történő kényelmes séta következik. A teret és az onnan induló utakat megtervező Giuseppe Poggi által tervezett Viale Poggin lesétálhatunk az Arno partjáig, és ha kedvünk van hozzá, felfrissíthetjük fáradt lábunkat az Arno vizében. Ez talán az egyetlen alkalmas hely  az Arno városi szakaszán lábáztatásra, mert itt van egy kicsiny olyan szakasz, ahol a lábfrissítést a mohás part csúszásveszélye mellett is, de nagyon óvatosan megtehetjük. Bár aki ennél többre vágyik, van Firenzének egy igazi strandja is a közelben, a Lungarno Ferrucci 4 szám alatt..., jó esetben fürdeni is lehet, ha elég magas a vízállás.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése