Chiesa di San Pancrazio (Alberti tervezte Rucellai síremlék + Marino Marini múzeum)


Giovanni Rucellainak Leon Battista Alberti által készített síremléke kedvéért egész biztosan nagyon szívesen bemennék újra a San Pancrazio templom előcsarnokába..., mert az a helyiség, ahol a csodaszép, de üres síremlék van, az nekem a templom előcsarnokának tűnik, nem kápolnának. Hogy ez az elhelyezés azért maradt-e így, mert végül a csodálatos Rucellai síremlék nem töltötte be rendeltetését, vagy éppen ide szánták..., valószínűleg az utóbbi, hiszen mérete és súlya miatt nem valószínű, hogy mozgatható lenne. Tény, hogy Giovanni Rucellai sajnálatos módon hamarabb meghalt, mintsem Leon Battista Alberti elkészült volna a síremlékével. Idővel Alberti persze befejezte a művét, ami mindmáig és tán az idők végezetéig csak ott áll egymagában abban a kápolnának nevezett előcsarnokban. Igaz, a mű egyik oldala megnézhető az ablakon keresztül is, de a komolyabban érdeklődők közelebbről is megtekinthetik a jeruzsálemi Szent Sír mását formázó gyönyörű alkotást. Mi is alaposan megnéztük, valóban gyönyörű. Ám azért ez a megtekintés talán nem is olyan egyszerű, hiszen nincs ott személyzet, és maga az épület zárva van többnyire. Hallottam viszont olyan megoldást, hogy ha nem találjuk nyitva, akkor a Palazzo Rucellai portása némi ellenszolgáltatásért kinyitja nekünk..., hogy a kinyitási díj benne van-e a megtekintési díjban, azt pontosan nem tudom, mert amikor mi jártunk ott éppen nyitva volt, de emlékezetem szerint megkérték a belépési lehetőség árát. Ám ne sajnáljuk érte a pénzt, valami olyat láthatunk itt, ami párját ritkítja. Na nem a Marino Marini múzeumra gondolok..., bár tulajdonképpen az is párját ritkítja.
-
-

-

-

De ez az egész épület meglehetősen furcsa, igaz, van templomra utaló tere, de 1754 óta nem használatos ezen funkciójában. Néhány évtizede Marino Marini (1901-1980) szobrászművész fából faragott szobrai vannak kiállítva az egykori templomtérben. 
-

-
Leon Battista Alberti és Marino Marini..., vajon melyik név hívogatóbb? Mindenesetre szívesen megnézném még egyszer azt  a gyönyörű síremléket!
-
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése