Porta San Gallo + Via San Gallo és Porta La Croce + Borgo la Santa Croce

wikipedia - Firenze legszebb, leghangulatosabb és legrendezettebb utcái közé tartozik a Via San Gallo és a Borgo La Croce..., bár lehet a némiképpen unalmas utcák közé is sorolni. Ezeken nincsenek különösen szép épületek, csillogó üzletek, legfeljebb trafik méretűek a földszinteken. Mindkét utca egy városkapuról kapta a nevét, mert ezek az utcák a városközpontból ezen városkapukhoz vezetnek. 
-
A Via San Gallo a Via Guelfától  északi irányba halad a város belső körgyűrűjénél lévő északi kapujához, a Porta San Gallóig, ami a Piazza della Libertán áll.
-

-
-
Maga az utca akár unalmasnak is mondható, de csak rosszindulattal, mert hát Firenzében nem csillogó üzletekre vágyunk a legtöbben, hanem szép épületekre, utcákra.Kinyúló tetőikkel a homlokzatot védik, de néha az esőtől vagy a napsütéstől is találhatunk némi védelmet alattuk.
-
-
-
A  belső körgyűrű mentén a város nyugati kapuja a Porta La Croce. A környéken valószínűleg nagy bontások voltak a nem túl régi időkben, mert a kapu viszonylag távol van a belváros épületeitől. Így egy szép nagy parknak is jutott hely, remélem használják is a területet pihenőparkként azok, akiknek idejük van Firenzében a pihenésre. 
-
-
Mindenesetre a Borgo la Croce eléréséhez kell egy keveset innen sétálni a város felé, de az utca szerintem nagyon megéri a fáradtságot. Igaz, itt sincsenek nagy üzletek, kirakatok, de a lépteink kopogása is elég ahhoz, hogy élvezzük itt a sétát. 
Borgo Santa Croce  építési stílusából következtethető, hogy nagyjából egy időben épülhettek a Via San Gallóval. Az utcán itt sincsenek nagy üzletek, de egy tésztaszűrőt vásároltam itt az egyik alagsori trafikszerű üzletben. Az épületek szépek és kifejezetten izgalmasak kiálló tetőzetükkel, így esőben a fal mellett akár szárazon is lehet közlekedni, és a falakat is valamennyire biztosan védik az esőtől és a tűző naptól is. Az utcának volt egy híres lakója, Giorgio Vasari a 18-as számú épületben élt amikor Firenzében tartózkodott (amúgy arezzói volt). Az út a San Ambrogio templomnál ér véget, amely sajnos sosincs nyitva. Innen azért még messze van a belváros, bár Firenzében minden gyalog bejárható..., és hát azért vagyunk ott, hogy bejárjuk. 
-


 -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése