Viale dei Colli

wikipedia

Akár gyalog, ha sok időnk van, de természetesen busszal is fel lehet menni a "hegyecskére". A vasútállomás mellől indul a 12 és a 13-as busz, ellenkező irányokba, de végeredményben ugyanazt a kört megtéve.
Az Oltarno dombjain átívelő utakat mondják egy kifejezéssel Viale dei Collinak. Ezt az utat is, és még sok egyebet az Arno ezen oldalán Giuseppe Poggi tervezte. Természetesen Firenze leghíresebb személyeiről vannak elnevezve szakaszonként ezek az utak, és sok jelentős építményt láthatunk az út mellett ha ott sétálunk, vagy autóval, autóbusszal megyünk végig rajta. A csúcspont a szó szoros értelmében a San Miniato templom, és a mögötte lévő temető, ami legalább egy hosszabb megtekintésre érdemes. Onnan talán 10 perc sétányi távolságra van a Michelangelo tér. A San Miniato templom talán Firenze legszebb temploma, a Michelangelo tér meg csodálatos kilátásra ad lehetőséget Firenzére (bár a San Miniatótól is csodás a város, de onnan a növényzet miatt sajnos nem látszik jól az Arno). Az, hogy ott láthatjuk bronzba öntve Michelangelo híres szobrait, az a ráadás! :-)  A Michelangelo térről aztán a Viale Poggin kényelmesen, kb. 15-20 perc alatt, lenn lehetünk az Arno partján, ott is a Piazza Poggin, de előtte még megcsodálhatjuk a Porta San Niccolót
 A buszok a pályaudvar elől indulnak, 12 és 13 számmal egymással szemben kerülik meg a belvárost, itt most csak a hegyi oldal megállóit írom le: Porta Romana, Viale Niccolo Machiavelli, Viale Torricelli, Viale Galileo, Belvedere erőd, San Miniato al Monte (Porte Sante temető), Piazzale Michelangelo, Viale Michelangelo, Via dei Bastioni, Piazza Francesco Ferrucci..., a visszafelé menő buszé meg értelem szerűen fordítva van.  
-

-





-
Lefelé vagy adott esetben felfelé menet van egy másik, könnyebb lehetőség is, a Michelangelo tértől az Arno felé fordulva balra indul lefelé egy beton lépcsős sétaút nagyon enyhe lejtéssel, kényelmes, tiszta, Scalea del Monte alle Croci a neve. Ez a megoldás inkább felfelé nagyon jó, lefelé a Viale Poggi az igazi élmény, és könnyű, csak kicsit hosszú. A vége nem az Arno, hanem a Via di Belvedere felé a Porta S. Niccolo, onnan pár perc séta az Arno partja. A lenti képen látható Scalea del Monte alle Croci felfelé, és persze lefelé is  könnyebb és persze jóval rövidebb a Viale Poggi használatánál. Könnyű megmászásának titka annyi, hogy hosszabb, rövidebb vízszintes szakaszok után jön két, három alacsony lépcső..., szinte meg sem érezzük használatakor, hogy milyen magasságot teszünk meg. A képem ugyan lefelé mutatja, és elég meredeknek tűnik, de hihettek nekem, nem az! :-)
-




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése