Spedale degli Innocenti

wikipedia

Látogatható: hétköznap 08.30 - 19.00-ig, vasár és ünnepnap 08.30 - 14.00 óráig.
Belépődíj: 4 € 
Mi voltunk benn az épületben, de őszintén megmondom, egyáltalán nem emlékszem semmi olyasmire, ami igazán szót érdemelne. Egy épület, ahol itt-ott vannak műtárgyak, egy Ghirlandaio festményre emlékszem legjobban, egyéb festmények, de szinte semmi nem utalt úgy igazán az épület egykori funkciójára. 
 -
-
Ezt persze többféleképpen értékelhetjük... de köztudottan ennél az épületnél nem a belső számít, hanem a gyönyörű homlokzati loggiája az, amitől komoly értékkel bír a megítélése. Az biztos, hogy nem csak a tér, de Firenze egyik legszebb homlokzatú épülete is ez a szürke (pietra serena) márványoszlopokkal, és szépséges  Luca della Robbia által készített lunettával rendelkező épület..

-
 
-  
-
A della Robbia kerámiákat mindig meg lehet ismerni, olyan sajátságosak és szépek!
-
-
Egy szép Ghirlandaio festményt találtunk, a Pásztorok imádását. Domenico Ghirlandaio ebbe a festménybe is belekomponálta magát, ha minden igaz balról a középen állók közül a harmadik arc, amelyik szembenéz velünk.
-
-
Azt nem mondom, hogy nem érdemes bemenni, azzal csak azt szeretném leírni, hogy ne várjatok csodát. Én örülök, hogy voltam ott, és ha a körülmények (idő!) engedik, akkor biztatok rá, hogy körülnézzenek az épületben. Most találtam egy cikket, mely szerint az én ottlétem óta nagy fejlesztések voltak az épületben..., na ez az a valami, amivel Firenzében nem nagyon számolunk, hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy ott már évszázadok óta nincs sok változás. Remélem, hogy valóban "gyermek közelibb" lett az épület..., mert jó, hogy kávézó is nyílt az emeleti teraszán, de azért az nem igazán tartozik a tárgyhoz.  Íme a cikk 
-
- -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése