Bianca Capello élete, háza, házassága, Francesco de Medici , Maria de Medici

wikipedia

Az Oltarno egyik legszebb utcája a Via Maggio, rajta Bianca Capello különlegesen díszített házával. De tudnivaló, hogy ez a ház akkor, amikor Bianca élt ott, akkormég nem volt olyan, amilyennek most látjuk. Bianca Capello ott lakása után néhány évvel később festette ilyenre egy Pocetti nevű festő akkor, amikor az épület az Ospedale di Santa Maria Nuova tulajdona lett, tehát a gyerekek kapták azt a festést. Érdemes elolvasni a fenti linket!
-
Bianca Capello Velencéből származott, ahonnan velencei titkos szerelmével együtt szökött Firenzébe. Férje, Pietro Bonaventuri egy velencei banktisztviselő volt, aki, hogy megszerette Bianca Capellót és tisztes hozományát, megszöktette őt Velencéből. Firenzében telepedtek le, ahol össze is házasodtak 1564-ben. Pénzben valószínűleg nem szűkölködhettek Bianca hozományának hála, de a házasság nem lehetett tökéletes, mert Bianca hamarosan vissza akart térni Velencébe. Ezen ügyek intézése közben ismerkedett meg Francesco Medici nagyherceggel, és hogy-hogy nem, Bianca Capello és Francesco de Medici egymásba szerettek. Bianca férje 1572-ben meghalt egy utcai verekedésben..., hogy volt-e ebben szerepe Francescónak, azt persze bizonyosan nem tudja senki, de elég valószínűnek tűnik, hogy igen. Azt a házat, amit mindmáig Bianca Capello házaként tartanak számon a  Via Maggión, Francesco nagyherceg vásárolta meg férje halála után Biancának. Akkor még nem volta rajta grafittók, valamikor jóval később óvoda működött az épületben, és akkor festették őket, de a Biancára utaló kalapot (capello = kalap) nem tudom mikor, de bizonyára "új" dolog, már  turisztikai látványként kerülhetett a falra. Biancát nem szerette Firenze népe, hiszen törvényes örököst szerettek volna, aki vezeti majdan a várost. 31 évesen meghalt Francesco törvényes felesége, Giovanna d'Austria, gyermekágyi lázban, de végre életben maradt egy kislányuk, Medici Mária, aki majdan IV. Henrik francia király felesége lett
-
Miután különös véletlenek folytán (?) mindkettejük házastársa meghalt viszonyukat már nem kellett tovább titkolniuk, sőt, össze is házasodhattak. Ezt meg is tették 1579-ben, ám rövid házasságuk nagyon csúnya véget ért! Valójában akkor nem derült ki bizonyosan a nyilvánosság számára, hogy mérgezés, vagy malária okozta-e a halálukat 1587-ben. A gyilkosság gyanúja sokáig élt és terhelte a Francesco örökébe lépett öccsét, Ferdinandót
Csak évszázadok múlva (!) a maradványokat "modern" módszerek alapján újra elemezve állapították meg, hogy nem mérgezés, hanem valóban a malária áldozatai lettek. De a történetnek itt sincs még vége, az újabb vizsgálatok ennek éppen az ellenkezőjét állapították meg, vagyis hogy valóban arzén mérgezés történt, és hát a mérgezés csakis öccsének, Ferdinandónak lehetett érdeke. Azt hiszem nem tisztünk ezt a történetet tisztába tenni..., de nyugodjunk meg abban, hogy I.Ferdinando nagyherceg tán a legjobb Medici nagyherceg volt, és nekünk, akik Firenzéért rajongunk, ez a legfontosabb.

Francesco nagyhercegnek amúgy volt egy lánya a törvényes első feleségétől, Giovanna de Ausztriától, Maria de Medici, aki sajnos nem a jó cselekedetei által lett híres IV. Henrik francia király feleségeként. Ám sok gyermeket szült, ő volt a többi közt a későbbi XIII. Lajos francia király anyja is, és további számos európai uralkodócsaládba házasította gyermekeit. 1610-ben meggyilkolták férjét, IV. Henriket, így Medici Mária  igazgatta Franciaországot 7 évig, míg Lajos fel nem nőtt.  Amikor a hatalom közelébe ért Lajos, akkor hamar útjában lett anyja, Mária. Odáig fajult a dolog, hogy végül száműzte anyját a francia udvarból.
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése