Spini Ferroni Palota és múzeum



A   Palazzo Spini Ferroni egy különleges XIII. századi Arno parti óriás! A Via Santi Apostoli, a Piazza Santa Trinita és dél felé az Arno  határolják a Ponte Santa Trinitánál.. Az épületvédelmi komoly szerepet is játszott háborús időkben, a Spínik guelfek voltak.


Maga az épület kívülről igen feltűnő, de firenzei viszonylatban egy valamennyire ősi stílusjegyekkel ékeskedő ultramodern óriásnak tűnik számomra. Persze azért kíváncsi lennék rá, hogy milyen lehet ott egy lakás. Gondolom, hogy ma már nem laknak itt Spinik, de akik ott élnek most, azok feltehetően igen gazdag emberek.
-
Geri Spini egy dúsgazdag firenzei mágnás volt, aki ezt a hatalmas és különös palotát építtette magának, a családjának és az üzletének. Szőnyegkereskedő volt, amellett meg bankár is, de nem hétköznapi emberek számára. Maga a pápa is az ő szolgálatait vette igénybe, és mindketten jól jártak.
-
Én sajnos még nem voltam az  épületben, de csak a külső megjelenése is megérdemel egy posztot. Nem mintha annyira tetszetős lenne, sőt..., igazából szerintem nem szép, inkább hivalkodó, de mindenképpen különleges mind formailag, mind terjedelmileg. Ám nem igazán érzékelem alkalmazkodását a többi firenzei palotához, mindennél nagyobb, félelmetesebb, különb akart lenni. Persze azért ha még egyszer eljutnék Firenzébe, biztosan megnézném amennyire lehet belülről is. Bár attól tartok , hogy erre a látogatásra talán csak az épület alagsorában lévő cipőmúzeum meglátogatása ad lehetőséget ..., ott voltam is..., de igazából nem használtam el sokat az amúgy is kevés időmből a szépséges cipők látványára..., inkább a palota része érdekelt volna.  Nem mintha annyira tetszetős lenne, sőt..., igazából szerintem nem szép maga a robosztus épület, inkább hivalkodó..., de mindenképpen különleges mind formailag, mind terjedelmileg. De éppen ezért nem igazán érzékelem alkalmazkodását a többi firenzei palotához, mindennél nagyobb, félelmetesebb, különb akart lenni. Persze azért ha még egyszer eljutnék Firenzébe, biztosan megnézném amennyire lehet belülről is. Bár attól tartok , hogy erre a látogatásra talán csak az épület alagsorában lévő cipőmúzeum meglátogatása ad lehetőséget ..., ott voltam is..., de igazából nem használtam el smmit az amúgy is kevés időmből a szépséges cipők látványára..., inkább a palota része érdekelt volna, de az nem látogatható. Ám valami keveset azért átad a hangulatról az a földszinti helység, ha arra  nincs is módunk, hogy vásároljunk, azért érdemes körülnézni.

-
-
Palazzo Spíni, Museo Ferrogamo 

-
Az épületnek az Arno folyó felé néző oldalán lévő alagsorában egy különleges múzeum van, aminek témáját az "extrém öltözködés és egyebek" kifejezéssel jellemezhetném. Simán ruhának és cipőnek mondani a látottakat bizonyára sértő lenne a létrehozók számára! :-)
-






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése