Palazzo Strozzi, Palla Strozzi

wikipedia


A  Via Tornabuoni   és a Via Strozzi sarkán áll Firenze talán legnagyobb és leghíresebb magánépülete, a Palazzo Strozzi. A hatalmas épületet legalább kívülről mindenkinek látnia kell aki Firenzében jár, amit már csak mérete miatt is nehéz lenne elkerülni. Ennek a most látható palotának csak 1489-ben kezdődött az építése Benedetto de Maiano tervei és irányítása alapján, és csak 1533-ra készült el az épület. Az első képen látható, hogy milyen hatalmas is a többi palota között a Via Tornabuonin a házsor második épülete. Nem is nagyon lehet elkerülni a látását, hiszen oly figyelem felkeltő még ezen az épületekben nem szerény úton is. Pedig mindössze két emeletes, de így is grandiózus építmény. A földszinti ablakok kicsik és rácsosak, főleg védelmi okokból. A Strozzi család és a Medici család komoly ellenlábasok voltak, erősen rivalizáltak egymással minden területen, így épületeikben is. Persze korábban is volt palotájuk, amit Palla Strozzi, a család ősapjának halála után idősebb Cosimo Medici 30 évre bezáratott. 
 A ma is álló hatalmas épület udvarára, épületébe ma már bárki bemehet, nem magánépület, ahol érdekes eseményeknek, időszaki kiállításoknak, mindenféle látványosságoknak ad helyet. A fenti képeket egy korábbi utazásunkkor készítettem...
-
... egy másik alkalommal meg ezt láttuk a palota udvarán:
-
-  
-


-
Hosszabban azért sosem időztünk itt, bár magában az épületben is nagyon sok látnivaló lehet. Érdekesség, hogy Budapesten az 1880-as években a Nagykörúton felépítették a Palazzo Strozzi hasonmását. Hausmann Alajos volt a kivitelező, valamennyivel kisebb méretben és valamennyivel finomabb megjelenésben, de még a lovak kikötésére használatos karikák is ott vannak a falon. Ami jelentős különbség az az, hogy nálunk a földszinti részen nagyobbak az ablakok, ami mutatja, hogy Firenzével szemben békésebb város volt a mi Budapestünk. Ez a palota itt nálunk sok-sok éve részben házasságkötő teremként funkcionál, ott Firenzében most kiállításokat tartanak az épületben meg gyönyörű belső udvarában. Termeiben könyvtárak, művészettörténelemmel kapcsolatos kutatóintézetek működnek.
-


-
Amúgy nézegetve a mi Budapestünk fő útjait, autóval végigmenve rajtuk sokszor érzem magam szinte Firenzében, hiszen nagyobb útjainak épületei nem csak ezzel a házasságkötő teremmel hasonlatosak. Ami talán mégis érdekes ebben a megközelítésben, az az, hogy míg ez a mi Házasságkötő termünk jóval kisebb a firenzei Palazzo Strozzinál, addig nagyon sok színesre vakolt épület díszítése hasonló a Mártírok útján, a Nagykörúton, az Andrássy úton..., de majd mind abban más, hogy jóval nagyobbak az épületek, mint a firenzeiek. Kivétel ebben is van, a Széll Kálmán térnél a Városmajori út kezdeténél méretben és díszítésben is néhány tényleg nagyon hasonló épületet láthatunk, mint Firenzében. Gyakran járok arra, mindig megcsodálom őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése