Chiesa di Santa Trinita + Sasetti kápolna

wikipedia

Látogatható: 07.00-12.00 és 16.00-19.00
ingyenes
-


-
1077-ben építettek a ma álló templom helyén egy kápolnát a Vallombrosa szerzetesrend tagjai. Gualbertónak hívták a rend alapítóját.  Az inspirálta a kápolna felépíttetésére, hogy egy alkalommal találkozott testvére gyilkosával és meg akarta bosszulni öccse halálát. Ám ekkor megjelent előtte Krisztus képe, minek hatására elállt szándékától.  
Magát a ma is álló Santa Trinita templomot csak jóval Gualberto halála után, a XIII. században kezdték el építeni román stílusban. 
A Santa Trinita templom mai megjelenése a XVI. században jött létre, és Bernardo Buontalenti munkáját dicséri. Homlokzatának a századra jellemző klasszicista stílusa viszonylag visszafogott, és befolyásolja látványát a környezet szépsége is. Egy térre néz, mely teret, gondolom nem véletlenül, Piazza Santa Trinitának hívnak. Az csak most jutott az eszembe, hogy az a tér kifejezetten háromszögletű..., de persze valószínűbbnek tűnik a Szentháromságra utalás. 
-
 A templom belső tere is több átépítésen esett át, jelen állapotában a gótikus stílus jegyeit hordozza. A régi időkben a templomoknak voltak támogatói, akiknek anyagi támogatásukért cserébe örök érvényű emléket állítottak közismert művészek által. Így volt ez ebben a templomban is, ennek szemléletes példája a Sasetti kápolna, melyben Domenico Ghirlandaio freskói állítanak emléket a feltehetően igen gazdag Sasetti családnak. De ez a freskóciklus nem csak róluk szól, hanem megjelenik a képeken a Medici család számos tagja is. Lorenzo Medici például a kápolna tulajdonosa, Francesco Sasetti mellett állva fogadja fiait, akiket a kor jeles személye, a fiúk oktatója, Angelo Poliziano kísér fel egy lépcsőn. A fiai, Giuliano, Piero és Giovanni majdan formálói lesznek Firenze és Itália sorsának, de sajnos egyikük sem ért fel apjuk nagyságához, szerepük megítélése Firenze és Itália történelmében inkább negatív volt.
-
-
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése