Alessandro di II.Lorenzo de Medici (1511-1537)

VII. Kelemen pápa (Giulio di Giuliano de Medici) kíméletlen harcok után V. Károly német-római császár segítségével 1532-ben visszaszerezte a Medici családnak a Firenze feletti hatalmat. Hercegnek neveztette ki Alessandrót, aki az urbinói herceg Lorenzónak volt a természetes fia, de egyes források szerint magának a pápának a fia lehetett, feltehetően egy rabszolga gyermeke, legalábbis a kinézete ezt sugallja.
Bár a képen jámbornak néz ki, de egyáltalán nem volt az, zsarnokoskodott a város felett, Firenze népe gyűlölte őt. Érezve a nép gyűlöletét begyűjtette a város összes fegyverét, miközben felépítette a Fortezza Bassót. Emiatt még jobban gyűlölték, de leginkább azt sérelmezték, amikor a Signoria tornyában lévő harangot beolvasztatta és Medici érméket veretett az anyagából. VII. Kelemen halála után sokan próbálták felnyitni a hatalmát támogató V. Károly szemét, de nem hitt nekik, feleségül adta hozzá természetes lányát, az akkor 14 éves Ausztriai Margitot. Ezzel az esküvővel még erősebb lett a hatalma, amit alaposan ki is használt. Nem volt elég, hogy zsarnok uralkodó volt, de még felháborítóan züllött életet is élt, sokan törték a fejüket, hogyan lehetne megszabadulni tőle.
Egy távoli, jelentéktelen rokona a Medici család másik ágából, akit Lorenzaccio néven emleget a történelem, mellé szegődött, beférkőzött a bizalmába. Hogy már a kezdetben gyilkosságra készült-e, vagy csak időközben, kiismerve a herceg jellemét, döntött így, azt nem tudni. Azt sem igazán tudni, hogy miért tette, de valószínűleg be akarta magát írni a történelembe egy zsarnokgyilkossággal. Együtt tivornyáztak, egyre bensőségesebb, egyre különösebb kapcsolat alakult ki közöttük. Lorenzaccio gondosan megtervezte a gyilkosságot egy különleges szerelmi légyott beígérésével. A herceg Lorenzaccio házába ment, az őröket az utcán hagyta, befeküdt az ágyba és várta a hölgyet. Helyette azonban Loranzaccio érkezett egy bérgyilkossal, mivel a saját háza volt az őrök beengedték, és a zsarnokgyilkosság megtörtént.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése