I. Francesco di Cosimo de Medici nhg. (1541-1587)


I.Francesco de Medici nagyherceg sem küllemében, sem jellemében nem hasonlított apjához, mindkét tekintetben jelentéktelen volt, de a pompát azt nagyon szerette. Viszont volt valami, ami "naggyá" tette, mégpedig az, hogy osztrák feleségével megerősítette a Medicik nagyhercegi titulusát, melyet korábban apja, I. Cosimo "csak" a pápától kapott meg.
-
Ám felesége, Ausztriai Johanna nem tudta megszeretni Firenzét, állandóan hazavágyott, pedig, ha a férje nem is, de az apósa igyekezett sok mindenben a kedvében járni, pl. a Palazzo Vecchio udvarát osztrák városok képeivel díszíttette a kedvéért. Johanna 30 évesen meghalt, haláláig ugyan sok gyermeket szült szegény, de közülük csupán egy élte meg a felnőtt kort, Medici Mária, aki majdan IV. Henrik francia király felesége lett. Az ő szerepe sem volt a Medicik dicséretét erősítő, érdemes utána olvasni.
De visszatérve Francesco nagyherceghez, feleségének, Ausztriai Johannának halála inkább megkönnyebbülés volt számára, mert akkor már jó ideje a szeretője volt Bianca Capello. Nagyon híres az ő szerelmük tragikus története. Bianca Capello velencei nemesi család sarja volt, és a családja ellenére férjhez ment nagy szerelméhez, egy velencei tisztviselőhöz. El kellett a családok elől menekülniük Velencéből, és Firenzében telepedtek le. Bianca és Francesco nagyherceg a letelepedésük hivatalos intézése közben találkoztak, és hogy, hogy nem, egymásba szerettek, szeretők lettek. A férj jó állást kapott a feleségéért cserébe, Biancának meg építtetett Francesco egy szép palotát a Pitti palota közelében, melyet ma is megtekinthetünk a Via Maggio 26. szám alatt. A Casa di Bianca Capello nem csak lakója miatt, de különleges díszítéséről, fekete-fehér grafittóiról is híres és megtekintésre érdemes. Megjegyzendő azonban, hogy a ház homlokzata Bianca ott lakásakor még nem volt graffitókkal díszítve, ez a díszítés akkor került az épületre, amikor az árvaházként kezdett működni. Azért ha már festés volt, akkor a homlokzat tetején lévő kalap (capello) is odalett festve, mint egy jelzésként az utókor számára.
-
De kicsit előre szaladtam..., felesége korai halála után, aki számos halott gyermeket szült, Francesco végre elvehette feleségül Biancát, akit a nép gyűlölt, mert idegen volt és úgy gondolták, hogy ő mérgezte meg Francesco első feleségét. Ám közössé és szabaddá vált sorsuk közös halálukkal végződött, a Biancának építtetett Villa Pratolinóban néhány óra különbséggel haltak meg, hivatalosan maláriában, de ezt kevesen hitték el..., ám azt senki nem merte kijelenteni, hogy gyilkosság lett volna. És valóban úgy tűnik, hogy nem az volt, már modern technikákkal is kimutatták, hogy valóban malária végzett velük.
-
Amúgy az állam ügyeivel Francesco nem sokat foglalkozott, de néhány  szenvedélyének szívesen hódolt. Ezek közül is a legfontosabbak vegytani kísérletei voltak, gyakorta minisztereit is ott fogadta a kísérletek helyszínén. Amellett üvegolvasztással és üvegfúvással is foglalkozott, idővel egész szép dolgokat készített. Kitalált valami  új módszert, mellyel a firenzei porcelángyártást forradalmasította, ezeket láthatjuk a Pitti palota Porcelán múzeumában. Az ekkoriban Firenzében ezzel a technológiával készült porcelán termékek nagyon-nagyon értékesek, kb. 70 darab létezéséről tudnak és a világ leghíresebb múzeumaiban őrzik őket.
Maradandó értékű volt részéről a Orificio delle Pietre Dure műhelyt létrehoznia és munkálataiban részt venni.
Francesco Medici az Uffizi harmadik emeletén egy művészeti akadémiát is nyitott, Accademia della Crusa (crusa=korpa), minek fő célja és feladata a toszkán nyelv megtisztítása volt a rárakódott hibáktól. Ez az intézmény állítólag még ma is működik a Palazzo dei Giudiciben.
Szívén viselte I.Francesco nagyherceg az Uffizi továbbépítését is, ezért Giorgio Vasari halála után Buontalentit bízta meg az építkezés folytatásával. Azon belül is elkezdték kiépíteni Bernardo Buontalenti tervei alapján a híres Tribuna termet. Már ekkor úgy gondolták, hogy itt, az Uffizi emeleti helyiségeiben fogják majd műgyűjteményük jelentős részét tartani.
-
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése