I. Francesco di Cosimo de Medici nhg. (1541-1587)


Francesco sem küllemében, sem jellemében nem hasonlított apjához, mindkét tekintetben jelentéktelen volt.
Felesége, Ausztriai Johanna nem tudta megszeretni Firenzét, állandóan hazavágyott, pedig, ha a férje nem is, de az apósa igyekezett sokmindenben a kedvében járni, pl. a Palazzo Vecchio udvarát osztrák városok képeivel díszíttette. Johanna 30 évesen meghalt, miután egy fiúgyermeknek adott életet, de a gyermek is hamarosan meghalt.
Francescónak ez inkább megkönnyebbülés volt, mert akkor már jó ideje a szeretője volt Bianca Capello. Nagyon híres az ő szerelmük története. Bianca Capello velencei nemesi család sarja volt, és a családja ellenére férjhez ment nagy szerelméhez, egy tisztviselőhöz. El kellett menekülniük Velencéből, Firenzében telepedtek le. Bianca és Francesco találkoztak és egymásba szerettek, szeretők lettek. A férj jó állást kapott a feleségéért cserébe, Biancának meg vett egy palotát a Pitti palota közelében, melyet ma is megtekinthetünk a Via Maggio 26. szám alatt. A Casa di Bianca Capello nem csak lakója miatt, de különleges díszítéséről, fekete-fehér grafittóiról is híres és megtekintésre érdemes.
Felesége halála után Francesco elvette feleségül, de a nép gyűlölte Biancát, úgy gondolták, hogy ő mérgezte meg Francesco feleségét. Közös sorsuk közös halálukkal végződött, a neki építtetett Villa Pratolinóban néhány óra különbséggel haltak meg, állítólag maláriában, de ezt kevesen hitték el.
Az állam ügyeivel Francesco nem sokat foglalkozott, de néhány  szenvedélyének szívesen hódolt. Ezek közül is a legfontosabbak vegytani kísérletei voltak, gyakorta minisztereit is ott fogadta a kísérletek helyszínén. Amellett üvegolvasztással és üvegfúvással is foglalkozott, idővel egész szép dolgokat készített. Kitalált valami  új módszert a porcelángyártásban, mellyel a firenzei porcelángyártást forradalmatosította. Az ekkoriban Firenzében ezzel a technológiával készült porcelán termékek nagyon-nagyon értékesek manapság, kb. 70 darab létezéséről tudnak és a világ leghíresebb múzeumaiban őrzik őket.
Francesco az Uffizi harmadik emeletén egy művészeti akadémiát nyitott, Accademia della Crusa (crusa=korpa), minek a fő célja a toszkán myelv megtisztítása volt a rárakódott híbáktól. Ez az intézmény még ma is működik a Palazzo dei Giudiciben.
Szívén viselte az Uffizi továbbépítését, ezért Giorgio Vasari halála után Bernardo Buontalentit bízta meg az építkezés folytatásával. Ekkor kezdték kiépíteni Buontalenti tervei alapján a Tribuna termet. Ekkor már úgy gondolták, hogy itt, az Uffizi emeleti helyiségeiben tartják majdműgyűjteményük egy részét.


Bianca Capello híres szeretője, majd felesége volt I. Francescónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése