A Mediciek életrajzáról

Mint már korábban is írtam, nagyon sok az ellentmondás a különböző leírásokban a Medicieket, de egyáltalán az egész itáliai történelmet illetően, hogy mi az igazság, az így utólag senki számára nem lehet teljesen egyértelmű.


De a szálak kibogozásánál a sok névegyezés is elég nagy gond, komolyabbnak tűnő olvasmányokban is gyakori az azonos nevűek összekeverése, a Wikipédiában meg szinte mindennapos. Azért a fontosabb személyeknek általában van egy plussz nevük, de ez nem mindig van kiírva, így mindjárt téveszthetőek.

Még az sem mindig tuti, ha igazán olaszosan írjuk le a nevet, pl. "Lorenzo di Piero de Medici", vagyis benne van, hogy "Piero Medici fia, Lorenzo", mert így is előfordul azonosság, ezért aztán kénytelenségből úgy kell írni, hogy "Lorenzo di I.Piero de Medici", holott, mivel egyszerű polgárok voltak, nem viseltek a nevük előtt számokat. Tovább keverheti a dolgot, hogy a nagyhercegek már viseltek számokat. Talán ezért is fordulhatott elő, hogy egy amerikai útifilmben a riporter I. Cosimo nagyherceg szobránál a lovát paskolgatva közölte a nézőkkel, hogy neki köszönhető ez az egész firenzei reneszánsz, mert ő a Medicik ősatyja - hiszen valójában két első Cosimo van, csak épp az egyik polgár, a másik nagyherceg. Szóval nagyon oda kell erre figyelni, hogy ne keveredjünk össze

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése