Giuliano di I.Piero de Medici (1453-1478) VII. Kelemen pápa

Giuliano di I. Piero Medici bátyjával, Lorenzo di I. Piero Medicivel együtt vállalta Firenze vezetését, de nem igazán vett részt komolyan a feladatokban. Lorenzo sokkal alkalmasabb volt a város ügyeinek intézésére, Giuliano meg látványosan élvezte az életet. Táncesteket, színielőadásokat, sportversenyeket szervezett..., Firenze népe mindig is kedvelte az ilyen mulatságokat. Érdekes módon akkoriban Firenzében csak 275 napot dolgoztak egy évben, így jutott idő a népnek is a szórakozásra.
Sok ideje azonban még a szórakozásra sem maradt Giulianónak, hiszen mindössze 25 éves volt, amikor a Pazzi féle összeesküvésben a Duomóban meggyilkolták. Halála évében született szeretőjétől, Fioretta Gorrinitől egy  fia, Giulio, akit Fioretta korai halála után örökbefogadott nagybátyja, Lorenzo de Medici,  és saját gyermekeivel együtt neveltette. Sok év múlva Giulio lett VII. Kelemen pápa. Nem volt egyszerű bebizonyítaniuk, hogy törvényes a származása, de megoldották.
-
Hogy mint pápa milyen volt, arról megoszlottak a vélemények, de volt valami, ami örökre a lelkén száradt, a "Sacco di Roma" (1527), vagyis Róma kifosztása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése