Lorenzo di II.Piero de Medici - urbino hg. (1492-1519)


 X. Leo pápa (Giovanni de Medici) nagy álmokat szövögetett egy egységes Közép-Itáliáról, melyet a Mediciek uralma alá terelhet. Csakhogy akkoriban már nem nagyon válogathatott a vezetői posztra alkalmas Mediciekből, hiszen törvényes ágon már csak öccse, Giuliano és unokaöccse, Lorenzo di II. Piero de Medici jöhetett számításba. Giulianóval más tervei voltak, így az akkor 20 éves Lorenzót küldte Firenzébe mint az ő képviselőjét. Vele utazott egy titkár is, aki minden nap beszámolt a pápának Lorenzo teljesítményéről. Lorenzo akkoriban meglehetősen szimpatikus fiatalembernek tűnt, és egyéb erényei miatt is alkalmasnak találtatott a feladatra. Rómában felruházták a Firenzei Köztársaság Főkapitánya címmel. Firenzébe visszatérte után azonban megerősített posztjától eltelve egészen másként kezdett viselkedni, pl. megkövetelte, hogy a tanácsűléseket akkortól a Medici palotában tartsák, és szinte senkinek a tanácsát nem fogadta el. Már nagyon vágyakozott a X. Leótól beigért hercegi címre, és miután a pápa erre engedélyt adott, nekilátott Maria della Roverét kitúrni az urbínói hercegségből. Előbb bizonyos vádak előhozásával próbálkoztak elmozdítani, de mivel ezzel nem értek célt, hadsereg indult Urbinóba. Ekkor a herceg családjával elmenekült, így könnyedén elfoglalta a várost. Maria della Rovere egy év múlva erős sereggel tért vissza, igaz, a Mediciek győztek, de Lorenzo megsebesült, és attól kezdve testileg-lelkileg sorvadásnak indult. A pápa ezzel nem nagyon törődött, örült, hogy terve sikerült, és nem nagyon foglalkozott többé Firenzével. Persze nem felejtkezett el róla végleg, amikor egy ellene irányuló összeesküvés leleplezése után sok pénzre tett szert, valamint számtalan biborosi pozicíót eladott, elérkezettnek látta az időt arra, hogy Lorenzót előnyös házzassághoz juttassa. A kiszemelt feleség I. Ferenc unokatestvére volt, egy francia hercegkisasszony. Lorenzo de Medici urbinói herceget rengeteg ajándékkal küldték Párizsba. A franciáknak a sok ajándék tetszett, a vőlegény nem, dehát a frigy megköttetett. Az akkor 25 éves Lorenzo fizikailag nagyon rossz állapotban volt, mégis a felesége halt meg hamarabb, de előtte egy kislánynak adott életet. Lorenzo csak néhány nappal élte túl, az egykori sebesülés, a tüdőbaj vagy a vérbaj vitte el, nem tudni biztosan, de azt igen, hogy nem sokan siratták.

Aki ma meglátogatja a San Lorenzo templom új sekrestyéjét és ott nézegeti Michelangelo fantasztikus síremlékeit, annak tudnia kell, hogy Giuliano di I.Lorenzo de Medici nomuersi herceg és Lorenzo di II.Piero de Medici urbinói herceg emlékművei előtt áll. Az arcok és az arcokról sugárzó jellemek sem hasonlítanak az ifjú hercegekre. Mikor ezt kifogásolták egyesek, akkor Michelangelo állítólag azt válaszolta, hogy hamarosan senki nem fog emlékezni az igazi arcukra.



Lorenzo di II.Piero de Medici és francia feleségének gyermekét Katalinnak keresztelték, ő, Medici Katalin  lesz majd egykor Franciaország híres, hirhedt királynője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése