II.Piero di I.Lorenzo de Medici - il Sfortunato (1471-1503)

Lorenzo Medici halála után természetesen elsőszülött fia, Piero került hatalmi pozícióba II. Piero ( 1471-1503) néven. Igaz, ami igaz, már apjának sem volt róla jó véleménye, egyszer azt mondta: "az első fiam (Piero) ostoba, a második fiam (Giovanni) okos, a harmadik fiam  (Giuliano) kedves". Piero volt a legidősebb, de nem értett a banki ügyekhez, és nem is akarta érteni azokat..., rábízta hát másokra, olyanokra, akik szintén nem nagyon értettek hozzá, de legalább úgy csinálták, mintha értenék. A politikához sem értett II. Piero de Medici, csak ahhoz volt "tehetsége", hogy mindenkit alattvalóként kezeljen. Gőgős, erőszakos, ráadásul nem túl okos ember volt, semmiben nem tudta megközelíteni "nagyszerű" apját. A város lakóinak iránta érzet ellenszenvét még növelte felesége, egy római Orsini lány fennhéjázó viselkedése..., na meg persze a helyzetet jól felismerő Girolamo Savonarola, a "lánglelkű prédikátor" dörgedelmes szavai!
-

A már évek óta a városban tartózkodó Girolamo Savonarola szavait egyre többen kezdték komolyan venni, egyre kevésbé tetszett az embereknek ez a Medici vezetés. Már a Magnificónak sem volt mindig könnyű dolga, de őt becsülte és szerette Firenze népének túlnyomó többsége. Aki pedig nem szerette, az legalább félt tőle! Ezzel szemben II. Pierót egyre jobban gyűlölték, miközben Savonarola egyre erősebben hangoztatta eszméit, riogatta Firenze népét a jövőjüket illetően. Látomásokról szónokolt, árvizekről, földrengésről, pusztító és tisztító tüzekről, melyek érni fogják a bűnös várost, ha tovább tétlenkedik abban a fertőben
És, jó politikai érzékkel, a francia király közeli eljövetelét és a város kifosztását jósolta. Persze nyilván nem csak megérezte, hanem tudta is, hogy VIII. Károly Itáliába készül, mert magának akarta a Nápolyi királyságot. 1494 szeptemberében el is indult a kb. 30000 főnyi sereg az Alpokon át. Első célja Lodovico Sforza megsegítése volt abban, hogy Miláno hercege lehessen. Ez meg is történt, így VIII. Károly tovább indult hatalmas seregével Firenze felé, de követeket küldött előre, amelyekkel Firenze szövetségét kérte a Nápolyi királyság ügyében. Piero ezt a szövetséget meglepő módon elutasította, és a francia király ezt nem tűrhette..., figyelmeztető célú kegyetlenséggel lerombolt egy toszkán erődöt, végezve az ott lévő helyőrséggel. A korábban erről olvasottakkal ellentétben Cristopher Hibbert szerint Piero nem engedte be szó nélkül a városba a franciákat, hanem sereget szervezett, és meg is akart ütközni a franciákkal. Hogy mire alapozta a siker lehetőségét az nagy kérdés, mert Firenze népe akkorra már nem bízott Pieróban, viszont annál inkább hitt Savonarola dörgedelmes szavainak, és nem kívánták az ellenállást a franciákkal! II.Piero egész Itáliában nem talált szövetségesre, senkitől nem kapott segítséget. mindenki elhatárolta magát tőle, sőt, igyekeztek a francia királyt biztosítani barátságukról. Az árulók közt élen jártak amúgy is ellenséges unokatestvérei, akik csatlakoztak is VIII. Károlyhoz. Ez végül is ésszerűbb cselekedetnek látszott, mint ellent állni egy ilyen erős hadsereggel szemben. Senkitől sem remélhetve segítséget Piero is belátta, nincs más lehetőség a hatalma és a város megmentése érdekében, mint megalázkodni a francia király előtt, ezért elment annak táborába a Signoria megkérdezése és beleegyezése nélkül. VIII. Károly megalázó feltételeket szabott, melyeket a franciák nagy meglepetésére is Piero azonnal elfogadott. Bár feltehetően a Signoria tagjai sem tudtak volna jobb megoldást, de Piero kiváló bűnbaknak bizonyult abban a helyzetben, ezért visszatértekor szóba sem álltak vele, sőt, be sem engedték a Signoria épületébe, ami még ennél is több, meghúzták a nagy harangot, mely a térre szólította a férfiakat. Azok jöttek is, a testőrei körében lóháton ülő Pierót gúnyolták, kövekkel dobálták, míg aztán jobbnak látta, hogy visszatérjen a palotájukba. Ebben a helyzetben nem nagyon tehetett mást, mint hogy az éj leple alatt családjával és a lehető legtöbb műkinccsel elszökjön a városból. A Signoria távollétében örökre száműzte, fejére vérdíjat tűzött ki. Állítólag a Medici család másik ágába tartozó unokatestvérek eldobták a Medici nevet és Popolanora változtatták, palotájukról leverték a Medici címert. A Medici palotát és bankjaikat, üzleteiket nem is annyira a csőcselék, mint inkább az előre küldött franciák és a Signoria fosztotta ki.

II. Piero Medici próbálkozott még néhányszor visszatérni sereggel Firenzébe, de minden próbálkozása sikertelen volt. Végül egy homályos ígéret ellenében beállt a francia seregbe, ám VIII. Károly dolga végeztével visszavonult Franciaországba, ahol meghalt. A király utóda a későbbiekben inkább a spanyolokkal csatázott. Végül abban a seregben harcolt II.Piero Medici is, aki 1503-ban egy vesztes csata után a folyón menekült, a csónak felborult és ő a vízbe fúlt. Mindössze 32 éves volt. Megtalált testét végül a Monte-Cassino apátságban temették el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése