Giovanni dalle Bande Nere (Ludovico di Giovanni de Medici 1498-1526), Piazza San Lorenzo, Basilica San Lorenzo,



Ludovico di Giovanni de Medici (1498-1526) néven látta meg a napvilágot, de nem ezen a néven ismert. Szülei a híres hadvezérnő, Caterina Sforza és Giovanni di Pierfrancesco de Medici voltak. Cosimo Medici (il Vecchio) testvérének, Lorenzo Medicinek (nem a Magnificónak!) a dédunokája volt, és az első igazi katona volt a Mediciek között. Katonái adták neki a Giovanni dalle Bande Nere nevet, így maradt ismert a világ számára. Nagyon nagy veszteség érte Firenzét és Itáliát 28 évesen bekövetkezett halálával, amikor is  ágyúlövedék találta el az egyik lábát a Pó melletti csatában, Mantova közelében. Állítólag ő maga tartotta a fáklyát a felcsernek, aki amputálta a lábát. A műtét sikeres volt, de vérmérgezésben meghalt. Korabeli elmondások szerint Federico Gonzaga mantovai herceg feladata lett volna megfelelő ellátásban részesíteni a sebesült hadvezért, de ő, császárpárti lévén, ebben nem jeleskedett. Mantovában temették el, de sok-sok évvel később a firenzei nagyhercegi Medici kápolnába kerültek az ő földi maradványai is
Giovanni de Medici, kinek többet mondó neve Giovanni delle Bande Nere (GIOVANNI, A FEKETE SEREG KAPITÁNYA) katonai mivolta mellett a velencei Pietro Aretino mecénása volt, így ezzel Ő is gyarapította a Medicik művészetpártoló hagyományait.

-
Giovanni delle Bande Nere személye azonban hadvezéri és mecénási mivoltánál is jobban befolyásolta Firenze és Itália sorsát az elkövetkezendő évszázadokban azzal, hogy feleségül vette Maria Salviatit, aki Lorenzo Medici (il Magnifico) unokája volt. Giovanni rövid élete miatt házasságukból csak egy fiú született, Cosimo Medici, aki  már 18 évesen, 1537-ben Firenze hercege, majd 1569-től Toszkána nagyhercege lett I. Cosimo Medici néven! Anyai ágon a senior család, apai ágon a junior család gyermeke volt, akiben ily módon egyesült a két Medici ág!
És ő volt az a gyermek, akit csecsemő korában  apja igen határozott kérésére anyja állítólag ledobott palotájuk ablakából, és akit Giovanni biztos kézzel elkapott! Én ebben a történetben az anya szerepét emelném ki, aki annyira megbízott a férjében, hogy megtette, amit kért. Ám ezt a nagyszerű férjet hamar elveszítette, Giovanni korai halála miatt Cosimo félárvaként nőtt fel, és bizony rokonai közül sokan ki akarták használni a személyében rejlő lehetőségeket saját hasznukra. A város prominens személyei segítették Cosimót hatalomra abban a hitben, hogy majdan bábként használhatják a tapasztalatlan fiatal herceget..., de csalatkozniuk kellett, mert Cosimo Medici herceg, majd nagyherceg mindig is tudta a dolgát!
Giovanni delle Bande Nere (Giovanni de Medici) egy másik szobra a San Lorenzo templom előtti téren látható a magasba emelve. Ez a nagyon régi templom a Medicik temploma volt, és ez az a templom, melynek homlokzatának elkészítésével Michelangelo lett megbízva. Michelangelo nagyon sok energiát és főleg időt fektetett a megfelelő márványok kiválasztásába, majd biztonságosan Firenzébe szállításába. De végül a politikai helyzet nem tette lehetővé ezt a Medicieket méltató munkát. Michelangelo élete is veszélyben volt amikor hónapokig bujkált a templom rejtett zugaiban, míg sikerült végül Rómába menekülnie. De a művelt világ szerencséjére előtte olyan szobrokat faragott a templomban, melyek párjukat ritkítják az egész világon! A ő híres Medici szobrai mágnesként vonzzák a látogatókat Firenzébe, sokan meg akarják őket csodálni!

-

-
-
A templom tulajdonképpen négy az egyben, elsősorban gyönyörű templom Brunelleschi művészete által, másodsorban a korai Medicik sírhelye, harmadsorban a Michelangelo által készített csodálatos síremlékek helye, és negyedsorban a Medici hercegek, nagyhercegek végső nyughelye..., de ez a legutóbbi már egy teljesen más fejezet. Ezen síremlékek készítése között évtizedek, tán századok is elteltek, az ízlések változtak, ahogyan a művészek is. . Amit itt a templomban a templomon kívül feltétlenül látnunk kell, az a két fiatal, Giuliano és Lorenzo nevű, mondhatni jelentéktelen Medici hercegek síremléke, ami által ők világhíressé váltak Michelangelónak köszönhetően. 
-
A kép jobboldali részén a templom mellé épített nagyhercegi kápolnának kisebb méretű kupoláját látjuk. Maga a létesítmény igen nagy, és ott nyugszik valamennyi nagyherceg és Anna Maria Lujza is. Ha jól tudom ennek a mauzóleumnak is mondható épület  díszítésének okán hozták létre az Opificio delle Pietre Dure nevű "műhelyt", ahol a márványburkolatok soha nem látott pompájában gyönyörködhetnek a  látogatók. Alapvetően persze elítéljük legtöbben a Medici hercegek fényűzését, nagyzolását, de attól még meg is csodálhatjuk azt, ami szép és különleges.
-
Amúgy ez a tér a templom hosszában hagyományosan firenzei piacként is ismeretes, ritkán van olyan, hogy kevesen lennének a környéken. 
A nagyhercegi kápolnát is érdemes azért megtekinteni, és hát akár tetszik akár nem a nagy pazarlásnak tűnő látvány, ha már arrafelé járunk, meg kell nézni! 
-
A kápolna bejáratától meg már igazán nincs messze egy modern vásárcsarnok, ahol akár ebédelni is lehet elfogadható áron.

3 megjegyzés:

  1. Nem csak Italia, de egesz Europa sorsat befolyasolta, mert unokaja Giovanni felesegul vette elso Fedinand lanyat Johannat es lanyuk Medici Maria negyedik Henrik frsncia kiraly masodik felesege lett,ezaltal a francia Bourbon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban..., köszönöm a kegészítést! A történelemben szinte minden összefonódik valami mással, következménye lesz valami másnak. Ez esetben Giovanni delle Bande Nere dédunokája az a Mária, aki IV. Henrik francia király felesége lett. Valóban ez által a házasság által szerepelhetett a Mediciek címerében a Bourbonok liliomos jelképe is. Az ő gyermekük lett XIII. Lajos..., rajta kívül még 1 fiú és 4 leány gyermekük lett.

      Törlés
  2. Kiralyok tole szarmaznak ,mivel fia 13. Lajos

    VálaszTörlés