híres itáliai asszonyok

Lucrezia di Tornabuoni de Medici (1425-1482)

 
1444-ben vette feleségül Cosimo de Medici fia, Piero de Medici az egyik legtekintélyesebb firenzei család, a Tornabuonik 19 éves lányát. 6 gyermekük született, közülük csak 4 maradt életben.
Az öreg Cosimo Medici halála után a már akkor súlyos beteg Piero fiának kellett átvennie a város polgárai közt a vezető szerepet, és igyyekezett megfelelni annak az elvárásnak, amit apja miatt támaszott felé a város.
Egyéb ügyei mellett fontos szerepe volt mecénási tevékenységének, és házában rendszeres vendégek voltak a korszak jelentős humanistái, művészei. A velük tartandó kapcsolattartásra alkalmasabb személy volt a felesége, aki maga is szeretett verseket költeni. Piero halála után az akkor 20 éves Lorenzo de Medici lett a család feje és Firenze első embere, és abban, hogy ezeket a feladatokat jól ellása nagy szerepe volt a köztiszteletben álló anyjának. Lucrezia nem csak nagyon művelt asszony volt, de magántőkéjével részt vállalt az üzleti életben is, és jótékonysági cselekedetekben is példamutatóan vett részt. Amikor kisebbik fiát, Giulianót meggyilkolták és Lorenzo helyzete elég kilátástalan volt az ellene szövetkezők miatt, anyja mindig segítette őt, vigyázott a családra, amíg Lorenzo Nápolyban tartózkodott.
Poliziano igen jó véleménnyel volt költeményeiről, néhány versét, melyeket köznyelven írt, közzé is tették.

Caterina Sforza (1463-1504)

Maria Salviati (1499-1543)


Lucrezia di Lorenzo de Medici és Jacopo Salviati házasságával két nagy firenzei család egyesült, és az ő leányuk volt Maria Salviati. Férje Giovanni de Medici, a Medici család egyetlen igazi katonája volt, Giovanni delle Bande Nere néven. Házasságuk ugyan nem volt tökéletes és Giovanni 1526-ban meg is halt, de született egy fiuk, akit Cosimónak kereszteltek, és akinek keresztapja X. Leo pápa (Giovanni di Lorenzo de Medici) volt. Özvegy édesanyja úgy neveltette a fiát, hogy majdan alkalmas legyen Firenze vezetésére. Ez idővel meg is történt, Cosimo de Medici előbb Firenze hercege, majd Toszkána első nagyhercege lett. Maria Salviati a Villa di Castellóban élt, ott nevelte Cosimo törvénytelen kislányát, aki 5 évesen meghalt, rá két évre Maria is.

Eleonora di Toledo (1519-1562)

I. Cosimo Medici nagyherceg felesége Toledóban született.
Caterina de MediciBianca CapelloMaria de Medici

 
Anna Maria Lujza de MediciMária Terézia és a családja
1 megjegyzés:

 1. Szia!
  Nagyon tetszik a blogod, ahogy részletesen írsz a kor Firenzéjéről és a történelmi háttérről. Szerintem hasonló cipőben járunk, jó lenne ha tudnál adni privát elérhetőséget, mert nagyon kíváncsi vagyok, ki az, aki ennyire lelkes - mint én!

  Üdv,
  Timi
  szollotimi@yahoo.com

  VálaszTörlés