Sagrestia Nuova, (Medici kápolna 2.) Michelangelo híres Medici síremlékének alakjai, Giuliano de Medici (1479-1510) és II. Lorenzo de Medici (1479-1516), a Mediici kápolnában

s".
-
Bár ezen a képen nem igazán látszik, de mégis úgy tartják, hogy Giuliano volt az egyetlen szimpatikus szereplő Lorenzo Medici leszármazottai között. Nagyon sokan szerették jóindulata, figyelmessége miatt, és már apja is úgy jellemezte, hogy a fiai közül ő a "kedves"
-
Giuliano Medici  (1479-1516)
-
Mivel "ez a" Giuliano  korai halála miatt nem sok vizet zavart Itália életében, így nem sok tudnivaló maradt fenn róla. Valószínűleg nem volt semmiben sem kiemelkedő képessége, vonzereje leginkább szimpatikus személyiségében rejlett. Még csak 15 éves volt 1494-ben, amikor a családnak menekülnie kellett Firenzéből, és ő az urbinói della Rovere családnál kapott menedéket. Nagyon megkedvelték őt és ő is nagyon megkedvelte a vendéglátóit.
Amikor bátyja, Giovanni, vagyis akkor már X. Leo pápa visszahódította Firenzét, akkor Giuliano ment be először a városba. Egyszerű lukkót viselve járta be Firenzét, megfigyelve, hogy milyen a közhangulat. Látta, hogy a Via Largán a nép öröm ujjongása mellett dolgoznak a Medici palotán a Medici címer felhelyezésén, és ez nyilván magabiztosságot adott neki. Miután bátyja, X. Leo számos katonával bevonult a városba és átvették a hatalmat, a nép ugyan tisztelte a pápát, de elsősorban Giuliano (Lorenzo Medici másik fia) jelenléte miatt hitt a Mediciek majdani megfelelő kormányzásában. Amikor X. Leo visszautazott Rómába, Giulianóra bízta a város vezetését, de miután pápává választották már nagyobb tervei voltak vele. Kineveztette az egyház gonfalonieréjének, és megkezdték felkészítését arra, hogy majdan a Nápolyi királyság feje legyen. A pápa elrendezte, hogy Giuliano feleségül vegyen egy francia hercegnőt, Savoyai Filibertát. Végül a házasságból nem született gyermek, de Giulianónak volt egy törvénytelen fia, Ippolito, akiből idővel bíboros lett. 
-
Az ifjú Lorenzo Medicinek,  Urbino hercegének, időközben született egy fia, Alessandro (1510-1537), majd egy lánya, Caterina (1519-1589), aki idővel II. Henrik francia király felesége lett! Igen, Medici Katalin, a híres, de még inkább hírhedt francia királyné Lorenzo il Magnifico dédunokája volt..., de ez már egy francia történet.

Sajnálatosan már nem sok örömöt szerezhetett Giulianónak (1479-1516), hogy  I. Ferenc francia király kinevezte őt Nemours hercegének, hiszen ekkor már haldoklott tüdőbaja miatt. Mindeközben Kelemen pápának nagyon nagy vágya volt Urbinót megkaparintani. Giuliano, aki régebben száműzöttként az urbinói hercegnél talált otthont és nagyon kedvelte egykori házigazdáit, egyre kérlelte a pápát, hogy álljon el tervétől. Amíg élt Giuliano, addig békén is hagyták őket, de halála után menekülésre kényszerítve a hercegi családot elfoglaltatták Lorenzóval Urbinót. Elnyerte az Urbino hercege címet, és II. Lorenzo de Medici néven ismert. Ám hamarosan ő is meghalt, mégpedig az Urbinóért vezetett csatában kapott sérülésébe halt bele 37 évesen..., hasonlóan, mint dédapja, Giovanni delle Bande Nere. -
-
Aki ma meglátogatja a San Lorenzo templom új sekrestyéjét és ott nézegeti Michelangelo fantasztikus síremlékeit, annak tudnia kell, hogy e két nem igazán jelentős Medici herceg emlékművei előtt áll. Az arcok nem, de talán az arcokról sugárzó jellemek hasonlítanak az ifjú hercegekre..., Michelangelo tudhatta, hogy mit miért csinált. Mikor ezt kifogásolták egyesek, akkor Michelangelo állítólag azt válaszolta, hogy hamarosan senki nem fog emlékezni az igazi arcukra.
- Valószínűleg igaza volt, de icipicit ismerve jellemüket, én látok az arcaik és a jellemük között némi összefüggést, Giuliano arca érzelmekkel teli, míg Lorenzóé egy elszánt katona képét mutatja. Mindketten a harmincas éveikben haltak meg, sok idejük nem volt valami maradandót létrehozni. Emléküket tényleg Michelangelo művészetének köszönhetik, ő tette őket csodálatos szobraival halhatatlanná! 
- Michelangelo 1519-ben kapott megbízást a síremlékek elkészítésére, de valójában sosem készült el teljesen a munkával. Eredetileg 4 síremléket kellett volna készítenie (talán az egyik Il Magnificóé lett volna), ám a politikai helyzet menekülésre késztette Firenzéből. Ezt a két síremléket is csak 1559-ben rendezték el, állították fel megfelelően. Így lettek Michelangónak köszönhetően halhatatlanok az ifjú Medici hercegek! Képem sajnos nincs a kész művekről a kápolnából, ott fényképezni nagyon szigorúan tilos, de az interneten rengeteg kép látható a csodálatos műről..., bár hogy hogyan, azt nem is tudom, mert hát ha valahol, ott tényleg nem szabadott..., és szerintem nem is illett fényképezni.. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése