Anna Maria Luise di III.Cosimo de Medici (1667-1743)

  Anna Maria Luisének (1667-1743), a pfalzi választófejedelem özvegyének megengedték, hogy haláláig a Pitti palotában éljen annak ellenére, hogy 1437-ben kihalt férfiágon a Medici dinasztia.
-

Anna Maria Luise apja III. Cosimo de Medici volt, édesanyja pedig egy francia hercegnő, aki nem tudta megszeretni Párizs után a vidékinek mondható Firenzét. Idővel három gyermekét hátrahagyva a férjének visszatért Franciaországba..., csak a rendszeresen  küldött apanázst várta el, gyermekeit soha többé nem kívánta látni. 
-
Anna Maria Luise és nem sok tiszteletet érdemlő apja között viszont állítólag mindvégig nagyon jó volt a kapcsolat. 
-






24 évesen ment hozzá az akkori plázi választófejedelemhez, János Vilmoshoz. Állítólagos kezdeti nehézségek után viszonylag jól megértették egymást, két gyermekük született, de sajnos mindkettő halva..., ami nagy valószínűséggel a férj szifiliszes betegsége miatt történt. Házasságuk ettől függetlenül jónak volt mondható. 
-
Amikor 1717-ben meghalt a férje, Anna Maria Luise visszaköltözött Toszkánába, ahol előbb egy vidéki kastélyban élt a reá neheztelő bátyja rendelkezése miatt.   Amikor bátyja, Gian Gastone akivel kapcsolata sosem volt felhőtlen, meghalt, Anna Maria Luise örökölte az egész Medici vagyont. 
A Pitti palotában alakíttatott ki magának egy megfelelő lakrészt. Azonban a legfontosabbal, elismertetésével hiába próbálkozott, az európai hatalmasságok azt nem engedélyezték neki, hogy ő legyen a város és Toszkána nagyhercegnője.  Mondjuk ez, mivel örököse úgysem volt, nem sokban javított volna Firenze további helyzetén, de ügyes diplomáciával mégis sikerült egy hatalmas eredményt elérnie
-
Törvénybe iktatták ugyanis, hogy a Medicik páratlan öröksége mindörökre Firenzében maradjon! Bár a műkincseket papíron férje után a Lotharingiai családra kellett hagynia, de azt a feltételt szabta végrendeletében Anna Maria Lujza, hogy azokat soha, senkinek, sehová nem lehet elvinni Firenzéből! Örök érvényűen tiszteletben tartották ezt a döntést, és ezek a műkincsek teszik ki a mai firenzei múzeumok legjelentősebb részét, és főként ezeknek a kincseknek köszönheti Firenze, hogy nem tűnt el elhagyatottságban a történelem süllyesztőjében! 
-
Anna Maria Luise 1743-ban halt meg, koporsóját zokogó firenzeiek tömege kísérte utolsó útjára..., és az egész Medici családot siratták, temették el vele. Azóta is minden év február 18.-án szeretettel emlékezik meg Firenze népe róla, a Medici család utolsó tagjáról, Anna Maria Lujzáról, hiszen neki köszönhető, hogy Firenze a művészetek fővárosa évszázadok óta, és az is marad remélhetően az idők végezetéig.
Anna Maria sírja is a "nagy" Medici kápolnában van, ha életében nem is nagyon tisztelték női mivolta miatt, halálában ő is helyet kapott abban a hatalmas építményben, melyet anyagilag ő is igen busásan támogatott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése