Giovanni di Bicci (1360-1429)

-
(A két Medici fivér útjai különváltak, Cosimo az erősebb senior ág feje lett, míg Lorenzo a gyengébb junior ágé. Ez a két Medici ág végül 1519-ben Cosimo de Medici (I. Cosimo nagyherceg) személyében egyesült, kinek édesanyja Maria Salviati volt, édesapja pedig Giovanni Medici, ismertebb nevén Giovanni delle Bande Nere.)
-
Giovanni di Bicci eredeti neve állítólag Averado volt, de neki tán valamiért a Bicci név jobban tetszett. Giovanni még nem sok tőkét örökölt apjától, de ügyesen megvalósította önmagát, ahogy mostanában mondani szokták. Előbb Rómában, majd Firenzében alapított bankot, és az 1400-as évek elején Nápolyban és Velencében is szerencsét próbált. Régi barátságban állt azzal a püspökkel, aki 1409-ben XXIII. János néven elfoglalta a pápai trónust, így az ő bankja kezelte akkortól a pápai udvar anyagi ügyeit is. (Az idővel valami okból kegyvesztett XXIII. János pápának otthont adott Firenzében, és még azt is elintézte, hogy a Battisteróban helyezzék örök nyugalomra. Szarkofágja elég különösen mutat ezen a helyen, de oda került és úgy tűnik ott is lesz az idők végezetéig.)


Bár Giovanni egyre gazdagabb lett, de egész életében kerülte a feltűnést, tartózkodott a politikától. Igaz, mint a város megbecsült polgárát néhányszor priornak és 1421-ben az akkori szokások szerint 2 hónapra gonfalonierének is megválasztották. Tisztségeit mindig becsülettel ellátta. 
-
1420-ban vonult vissza az üzleti életből, fiainak, Cosimónak és Lorenzónak ő már tisztes örökséget hagyott, de az üzletet az idősebbre, Cosimóra bízta. Előbb azonban felkészítette őt a hatalom útjára: "Ne legyen olyan a látszata, hogy tanácsokat adsz, véleményedet szerényen fejtsd ki a beszélgetés során. Légy óvatos, ha a Palazzóba hívnak, tedd, amire felkérnek, és sohase mutasd, hogy büszke vagy, ha sok szavazatot kapsz. Kerüld a veszekedéseket és a politikai vitákat, és soha ne tedd magad közszemlére..."

-
Giovanni di Bicci 1429-ben halt meg. Az ő 1421-ben kiadott megbízására alakította át Brunelleschi a San Lorenzo templom egyik sekrestyéjét, melyet Sagrestia Vecchia néven ismerünk. Ide temették el őt ünnepélyes keretek között a Mediciek közül először, és azóta tartják a Mediciek templomának a San Lorenzo templomot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése