II. Ferdinando di II. Cosimo De Medici (1610-1670)

II. Ferdinando csak 10 éves volt amikor apja meghalt. Még nem volt 20 évesamikor a jóravaló fiatalember példamutatóan, ésszerűen és tudományosan viselkedett öccsével, Leopoldóval egy pestisjárvány idején, ezért a firenzeiek szívükbe fogadták őket. De sajnos túlzott vallási elkötelezettsége miatt a következő járványnál már megijedt attól a vádtól, hogy beleavatkozik Isten dolgába, ezért egészségügyi intézkedések helyett csak ájtatos, könyörgő körmeneteket szervezett. Mivel szinte majdnem minden komoly pozicíóba hozzá nem értő papokat helyezett, hatalmas méreteket öltött a korrupció. Firenze a virágzó városból az ő idejében került hétköznapi, sőt, annál is rosszabb helyzetbe  szinte minden területen, 50 éves tétova uralkodása hatalmas terhet jelentett a városnak.
Kezdetben pártfogolta a tudósokat és irodalmárokat, öccsével együtt Galilei tanítványa volt, de később ő volt az, aki kiadta őt az inkvizíciónak. Igaz, a büntetésként kiszabott száműzetés és háziőrizet céljára nagyon kényelmes villát bocsátott Galilei rendelkezésére a város falain kívül, ahol aztán élete végéig nyugalomban élhetett és dolgozhatott.
Ferdinando azért szaporította a család műkincs gyűjteményét, díszítette a Pitti palotát, akkor készült a Museo degli Argenti (Ezüstmúzeum) dekorációja, és egyre több és egyre szebb terembe kerültek a család értékesnél értékesebb festményei.


Bár kezdetben kénytelen volt résztvenni néhány háborúban, de a továbbiakban politikájában igyekezett elkerülni minden feszültséget, leginkább a békét kedvelte. A feleségével, Vittoria della Roverével nagyon rossz volt a viszonya, nem csak azért, mert ellenszenves és csúnya nő volt, hanem mert a nagyherceg inkább kedvelte a férfiak társaságát. Két fiú született 17 év korkülönbséggel a boldogtalan házasságból. II. Ferdinando 1670-ben halt meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése