Lorenzo di Bicci de Medici (Lorenzacchio) (1514-1548)

Érdekes ez a történet,  II. Lorenzo de Medici urbinói hercegnek volt egy természetes (vagyis házasságon kívüli) fia, Alessandro Medici (akinek meglehetősen barna volt a bőre) örökölte apja hercegségét, és valamilyen úton-módon Firenze első hercege lett. 5 évig zsarnokoskodott Firenze felett, és mindössze 27 éves volt, amikor meghalt, vagyis megölte őt a Medici család másik ágából származó Lorenzacchio di Bicci de Medici, aki tette után elmenekült a városból, további életéről nem tudni. A gyilkosság történelmi jelentőségű volt (feltehetően ezzel tisztában is volt), mert megnyitotta a Medici család másik, "junior" ágának uralkodását.

A meggyilkolt Alessandro Medicinek örököse nem lévén ekkor szálltak be a történetbe Giovanni di Bicci testvérének, Lorenzo di Bicci de Medicinek a leszármazottai. Közülük elsőként Cosimo de Medici, kinek apja, Ludovico di Giovanni de Medici, ismertebb nevén Giovanni delle Bande Nere, egyszerű, de hős hadvezér. Anyja meg a senior ágból való Lorenzo Medici unokája, Maria Salviati volt. Kettejük fia, I.Cosimo de Medici rögtön hercegi címmel kezdte uralkodását, mely címet Piusz pápától kapta. Mondjuk tény, ami tény, Firenze szempontjából nagyszerű vezető, kitűnő hadvezér volt, meghódította egész Toszkánát, melynek nagyhercege lett. Mindehhez okos, kemény, határozott és bátor embernek kellett lennie. De ez innentől már egy másik családi történet, ám az is kibogozható, követhető.
 -
Tudom, hogy az egész, hogy ki kinek a gyermeke, ki, hol és mikor élt és milyen titulusa és rokoni kapcsolata volt, elég bonyolult. Ha valaki meg akarja úgy igazán érteni, mindenképpen szüksége van egy családfára, tettem már fel, de ide is felteszem, talán ez a legjobb, legrészletesebb.
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése