Bargello Nemzeti Múzeum

wikipedia

Látogatható: 08.15-13.50-ig, minden hónap második és negyedik hétfőjén zárva! 
Belépődíj: 4 €, minimum 3 óra
-
-

 -
-
A világ legjelentősebb szobrászati múzeumainak élvonalába tartozik a Bargello múzeum kollekciója. 
De a szobrok előtt mesélnék magáról az épületről, hiszen ahogyan belépünk a kapuján, azonnal gyönyörű látvány fogad minket. Igen, a látvány valóban gyönyörű, de az itt zajló történelem meglehetősen rémes volt. Maga a Bargello szó egy nagyon komoly tisztséget jelentett, élet és halál felett dönthetett az, aki ezt a tisztséget viselte! A palota szépséges udvarában most látható kút helyén volt egykoron a tőke, melyen ítélethozatal után fejek hullottak a porba! Aki ebbe az épületbe bekerült az ott szolgálatot tevőkön túl, az többnyire élve nem jött ki onnan. A kivégzések akkoriban nyilvánosak voltak, elrettentő példaként bárki végignézhette a lefejezéseket. Lotharingiai Lipót volt az, aki az 1700-as évek végén megszüntette itt a börtönt. Hogy pontosan milyen célt szolgált az épület hosszú évtizedekig, azt sajnos nem tudom, de 1865-ben szobrászati múzeummá alakították ki. Amit ma itt láthatunk, az a firenzei szobrászat igen jelentős műveinek egy nagyobbacska szelete. Belegondolva mekkora vita tárgya lehetett a Dávid szobor, gondolom meg akarták mindenáron szerezni az Akadémia múzeumtól, de nem sikerült nekik. 
Maga az épület udvara is nagyon szép, főleg addig, amíg nem gondolunk az itt zajló kivégzésekre. De tekintsünk el ettől, a mostani látványban végre csak gyönyörködni lehet. Már az udvaron is számtalan szobrot láthatunk a loggia alatt, és ez ugye még csak a kezdet, mert a lényeg odabenn van az épületben. Néhány művész, akiknek alkotásait láthatjuk itt: Michelangelo művei egy egész termet kaptak, köztük van Brutus mellszobra és a Bacchus. Láthatunk itt minden jeles firenzei szobrásztól alkotásokat, így Benvenuto Cellini, Jacopo Sansovino, Baccio Bandinelli, Giambologna és Ammanati művek mellett még ismert és talán kevésbé közismert művészek gyönyörű alkotásai is. Egyik még említésre méltó alkotás amit egy nem annyira közismert művész, Danielle Volterra készített az idős Michelangelóról. Na meg aztán van még egy külön terem is, ahol a híres firenzei szobrász, Donatello művei kerültek kiállításra. De helyet kapott minden kiváló szobrász alkotásaiból néhány darab. Luca della Robbia..., persze, hogy mázas kerámia, de gyönyörű, mint minden, amit a művész készített. Van a múzeumnak még egy különös részlege is, ahol egy Carrand nevű francia műgyűjtő által vásárolt műveket tekinthetünk meg. És ha még bírjuk a szépségeket, egy kápolna is megtekintésünkre vár, ami ismételten nagyszerű élménnyel ajándékozza meg a betérőket. Annyi itt a látnivaló, hogy egy fél napot simán el lehetne tölteni ebben a múzeumban, de sajnos erre keveseknek van lehetősége..., és Firenzében ráadásul rohan az idő! :-(
Ezen kút helyén volt egykor a tőke. Mindaz, amit a képeimen láttok, az csak egy gyönyörű előszoba..., az  ami igazán fontos, az az épületben van, ahol persze már nem szabad fényképezni. Bár nekem igazából talán  maga az épület jött be inkább, mint a szobrok. Nagyon különös érzés volt ott lenni abban az udvarban. Ha újra Firenzében lennék és választanom kellene az udvar és a szobrok között, talán ezt a fenséges udvart választanám.
-  
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése