Via Calzaiuoli

Firenze két legjelentősebb terét, a Piazza del Duomót és a Piazza della Signoriát köti össze a Via Calzaiuoli, mely a város legforgalmasabb utcája.


Nevének értelmezését kétféle változatban olvastam, nekem a jobban tetsző az, hogy a "Harisnyások utcája" a harisnyában járó urak utcája, mert a két jelentős épület között a középkorban leginkább a Signoria tagjai jöttek-mentek, és ugye többnyire csak nekik volt harisnyájuk. A másik változat szerint itt éltek, dolgoztak és árulták portékájukat a harisnya készítők. Bármi is az igazság, ezt az utcát a Dóm és a Palazzo della Signoria építése közben alakították ki mai formájára későbbi jelentőségének tudatában. Az akkori belháborús viszonyokat ismerve pl. előírás volt, hogy az ott épülő házaknak legalább 10 méter magasságig kőből kell készülniük.

Ma reggeltől estig turisták hadserege hömpölyög az utcán, melynek épületeiben szállodák, márkás üzletek, éttermek találhatók.

Az utca fő látványossága az Orsanmichele. Szemben vele áll egy másik öreg templom, melyet Szent Anna tiszteletére építettek a trecentóban, de miután a Medici család rokonságban került a lombardiai Borromeo családdal, így a szentté avatott Carlo Borromeo tiszteletére a Chiesa San Carlo di Lombardi nevet kapta.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése