Via Calzaiuoli reggel, délben és este, kiemelve az Orsanmichele külső homlokzata

Firenze két legjelentősebb terét, a Piazza del Duomót és a Piazza della Signoriát köti össze a Via Calzaiuoli, mely, bizton mondhatjuk, hogy a város legforgalmasabb utcája.
-
-
Nevének értelmezését kétféle változatban olvastam, nekem a jobban tetsző az, hogy a "Harisnyások utcája", vagyis a harisnyában járó urak utcája. A két jelentős épület, a Duomo és a Palazzo della Signoria között a középkorban leginkább a Signoria tagjai jöttek-mentek, és ugye többnyire csak nekik volt harisnyájuk. A másik változat szerint itt éltek, dolgoztak és árulták portékájukat a harisnya készítők. Bármi is az igazság, ezt az utcát a Piazza del Duomo és a Palazzo della Signoria építése közben alakították ki mai formájára későbbi jelentőségének tudatában. Az akkori belháborús viszonyokat ismerve pl. előírás volt, hogy az ott épülő házaknak legalább 10 méter magasságig kőből kell készülniük, és ablakaik is ennek megfelelő magasságúak legyenek.

Ma reggeltől estig turisták hadserege hömpölyög ezen az utcán, melynek épületeiben szállodák, márkás üzletek, éttermek találhatók.
De ha nem vagyunk restek a koránkeléshez, akkor olyan csodában is lehet részünk, amikor egyedül is bolyonghatunk a Piazza del Duomo és a Piazza della Signoria között a Via Calzauolin. Ha nem is indulunk városnéző utunkra minden nap 6 óra körül, de legalább egy reggelen mindenképpen érdemes lenne átélni azt az érzést, amit  a turisták százaitól nyüzsgő város nyugalmából kaphatunk ezekben az órákban.  Firenze nem az a város, ahová pihenni megyünk..., pont az ellenkezője, minden elvesztegetett percért kár. Persze azért éjszaka pihenni kell, hogy másnap bírjuk ismét a sok felénk áramló látvány és instrukció befogadását..., de azért érdemes egy kora reggeli sétát is beiktatni a programba, hogy az alanti képen található látvány, érzés is áthasson minket. Gondoljatok bele, mennyi turista van éppen a városban, mennyi városlakó van..., és reggel 6 körül egyedül sétálhatsz ezeken az utakon!.
-
-

-

-
-
Egyéb érdekesség nincs az utcában, szép épületek sorjáznak egészen a másik végéig, hacsak nem érdekes számunkra a faltól falig kővel burkolás. Nagy esők idején rendesen hömpölyöghet itt a víz, de többnyire eső híján reggelente jönnek a takarítógépek, minek utána a fürdőző verebeké és galamboké a terep mindaddig, amíg a turisták tömege el nem foglalja az utcát. -
 

Jobbra tekintve az utca közepe táján az Acrone-diadalkaput már melengeti a reggeli napfény. 
-
-
-
A frissen locsolt kövezet mélyedéseiben verebek végezték reggeli fürdésüket.
-
Az utca legfontosabb látványossága a már majdnem a főtéren lévő Orsanmichele, ami gabonaraktárból lett a város egyik legérdekesebb és legszebb temploma, továbbá homlokzatán fantasztikus szabadtéri szoborkiállító hely. 
-
 
-

  
Ez a templom külsejében, belsejében egyaránt különbözik minden más templomtól. Hogy miután az itt lévő nyitott gabonatároló csarnokot tűzveszélyessége miatt megfosztották eredeti funkciójától, hogyan és kinek jutott eszébe az, hogy éppen egy templom legyen az épületből, azt ma már senki nem tudja. Ha valaki tudatlanul elmenne mellette, valószínűleg nem is sejtené, milyen csoda van az épület belsejében is, nem csak a homlokzatán! De egyelőre maradjak a külsejénél, hiszen most még csak annak megtekintése a célunk, nincs nyitva még szinte semmi. Így reggel nem kell attól tartanunk, hogy nem látjuk az emberektől a homlokzat fülkéiben lévő gyönyörű szobrokat. 
 - 
Igaz, elvben csak a Via Calzauliról van most szó, de azért elég furcsa lenne, ha nem járnánk körbe az épületet, és nem tekintenénk meg az összes szobrot. Ez tényleg egy olyan program, amit jó viszonylag korán, nyugalmas körülmények között megtenni. 
- A homlokzaton lévő gyönyörű szobrok, balról jobbra haladva. Északi oldal: (Duomo felé néző) Ciuffagni: Szent Péter (1415) mészárosok megrendelésére, Nanni di Banco: Szent Fülöp (1410) cipészek megrendelésére (calzaiuoli,) Nanni di Banco: négy koronás szent ( ) kőművesek, kőfaragók, ácsok, kovácsok megrendelésére, Donatello: Szent György (1416) fegyverkovácsok megrendelésére (corazzai). Nyugati oldal: Ghiberti és Michelozzo: Máté evangelista (1422) pénzváltók megrendelésére (cambio) Ghiberti: István vértanú (1428) gyapjúszövők megrendelésére (lana) Nanni di Banco: Szent Eligiusz (1415) patkolókovácsok megrendelésére (maniscalchi) Déli oldal: Donatello: Szent Márk (1413) vászonszövők megrendelésére (linaiuoli) Lamberti: Szent Jakab szűcsök megrendelésére (pelliciai) Talenti? (Ferucci?, Pietro Tedecho?): Madonna (orvosok és gyógyszerészek megrendelésére (medici e speziali) Montepulo: János evangélista (1515) selyemszövők megrendelésére (seta) Keleti oldal: Ghiberti: Keresztelő Szent János (1414) - kendőárusok megrendelésére (calimala) Verocchio: Krisztus és hitetlen Tamás (1464-83) kereskedők megrendelése (tribunale di mercanzia) Giambologna: Szent Lukács (1602) bírák, jegyzők megrendelésére (giudici e notai) - Forrásmunkák 

-
Szemben áll az Orsanmichélével egy öreg templomocska, melyet Szent Anna tiszteletére építettek a trecentóban, de miután a Medici család rokonságba került a lombardiai Borromeo családdal, így a szentté avatott Carlo Borromeo tiszteletére a Chiesa San Carlo di Lombardi nevet kapta. A jellegtelen külsejű templom ajtaja mindig zárva van, semmi nem utal arra, hogy akárcsak alkalmanként is, de használnák. 
 -
-
Én tapasztalatból tudom azt is, hogy a turisták este sincsenek sokáig az utcákon Firenzében..., pedig hát az idő kellemes, nincs nagy nyüzsgés..., igazándiból csak a turistáké lehetne ilyenkor a terep! Talán mindenki kényelmesen vacsorázik. :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése