Casa Buonarroti

wikipedia
Via Ghibbelina 70
látogatható: naponta 09.30-00.14-ig, kedden zárva!
belépődíj: ? 
-

-


-
 
Michelangelo vette meg magának és unokaöccsének azt a házat, amely a Via Ghibbelina és a Via Buonarroti sarkán áll. Ha dolgai éppen  Firenzébe vetették, akkor ő is abban a házban lakott, de ez akkoriban már viszonylag ritkán volt. Az ötlet, hogy egy múzeumot hozzanak össze Michelangelo munkáiból talán az unokaöccse fejéből pattant ki. De most olvasom, az unokaöccs fiának jutott eszébe..., és ötletét tett követte. Ez az unokaöccs amúgy költő volt és Michelangelo Buonarroti volt a neki is a neve. Néhol szó van arról, hogy "a nagy" Michelangelo verseket is írt..., nem lehet, hogy van ebben a témában némi kavarodás? Na de ez nem is olyan fontos.
Nehéz erről a múzeumról írni, ha azt vesszük, hogy egy hatalmas művész életművéből egy majdnem jelentéktelen életművet láthatunk itt, akkor talán nem éri meg az a firenzei szinten is elég drága belépődíj..., de ha azt vesszük, hogy Michelangelo műveiből láthatunk néhány érdekességet, és hogy ha még nem is sokat, de állítólag lakott itt ő is néha..., na meg ha még hozzávesszük Tolnai Károlyt is, aki magyarként volt hosszú éveken át igazgatója a múzeumnak (komoly márvány emléktábla is van erről a bejáratnál), akkor egyértelmű, hogy meg kell látogatnunk ezt a múzeumot is! Ha csak a Lépcsős Madonnát látjuk itt élőben (lenti kép), máris megérte! :-) Ez talán a művész első komolynak mondható alkotása, és valóban gyönyörű, és valóban komolyan elgondolkoztató a Madonna arca. Olyan magyarázatot is olvastam, hogy a Madonna aggódó arckifejezése a gyermek Michelangelo miatti aggodalmat árasztaná. Nem lehetetlen állítás, biztosan az édesanyja aggódott is sokat a fiáért. De láthatjuk itt például érdekességként a San Lorenzo templom homlokzatának terveit, ami ugye sosem valósult meg, de terv legalább volt rá. 
Danielle Volterra, Michelangelo kortársa készített barátjáról egy mellszobrot, azt is láthatjuk, de láthatunk itt más művészektől is műalkotásokat, akik Michelangelo követői voltak. 
-
Úgy emlékszem, hogy meglehetősen magas volt a belépődíj ahhoz képest, amennyit látnivaló volt..., de ahhoz képest, hogy kinek az egykori házában járhattunk, jelentéktelen összeg. 
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése