Basilica di Santa Maria Novella kolostorának ebédlője (Cenacolo), Chiostro Verde, , Capella degli Spagnuoli


wikipedia (magyar)

nem látogatható vasárnap és szombat, más napokon 09.00-17.00-ig
pénteken és vasárnap 13.00-17.00-ig
belépődíj van

A kolostor gyönyörű kertje körbe van építve, és az árkádjai alatt végig a rend tetteit dicsőítő események vannak festve. Az épületegyüttes freskói között is nagy jelentőségű az ebédlőjében lévő Ghirlandaio freskó (Utolsó vacsora), mely hétfőn, kedden és szombaton 09-12 óráig látható! Ez az információ mindig változhat, érdemes aktualizálni.
-
Bejárat nem a templomból van, hanem a templom melletti kapun, Borgo Ognissanti 42. Ingyenes.
A Capella degli Spagnuoli falait Andrea da Firenze művei díszítik. 1566-tól a Firenzében élő spanyolok ebédlője volt, mára igazi szépséges látványosságként hirdeti a dominikánus rend értékeit. A fő téma Krisztus szenvedése, de feltámadását is láthatjuk a mennyezeten. A jobboldali falon igazi kuriózumként az akkor még készülő félben lévő Duomót úgy látjuk, mintha már készen lenne. A pápát és a császárt is megtekinthetjük tárgyalás közben. A pápa lábainál fekszenek fekete - fehér kutyáik, ők a dominikánusok jelképes állatai, a pápa kutyái. A nevük is innen ered: domini canes. A dominikánus rend nem feltétlenül a szelídséget hirdeti, sok harcot vívtak meg az aktuális császárokkal. 
Na de előbb-utóbb indulni kell tovább, mert a templomban rengeteg néznivaló vár ránk, és még a gyönyörű kolostorkertet is megcsodálhatjuk. Gyönyörű a növényzet, és a kerítés mellett itt is végig síremlékek sorakoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése