Duomo di Santa Maria del Fiore (videók!)

-



Részletesebb infók:

Látogatási idők:


hétfő, kedd, szerda, péntek: 10,00 - 17,00


Giovedì:
Maggio e Ottobre: 10,00 - 15,30


Luglio-Settembre: 10,00 - 17,00


Gennaio-Aprile, Agosto, Novembre e Dicembre: 10,00 - 16:30


Sabato: 10,00 - 16,45


Domenica e festività religiose: 13,30 - 16,45


Capodanno, Pasqua e Natale: 15,30 - 16,45
-
Mercoledì delle Ceneri: 10,00 - 16,30
-
Giovedì Santo: 12,30 - 16,30
-
Venerdì Santo: 10,30 - 16,30
-
Sabato Santo: 10,30 - 16,45
-
Forrásmunkák
-
Firenze katedrálisa, a Santa Maria del Fiore, magyarul Virágos Szent Máriát jelent. Hogy miért éppen virágos, az gondolom a város nevéből adódik. Vagy éppen fordítva, a város kapta a virágokról a nevét! A legenda szerint az itt letelepedett népek számára maradandó élmény volt az itt látott sok virág. Hogy alapvetően a sok virág hol volt, azt nem tudni, de azt igen, hogy most hol van most! Fenn van a San Miniato dombon, ahol íriszek ezrei várják a látogatókat májusban. Ezzel azonban nekem van némi problémám, mert ugye az írisz és nem liliom..., de hogy rengeteg van belőlük a legváltozatosabb színekben, az biztos, és nem lehet véletlen az ottlétük és a város neve. És ha látunk egy képet a város címeréről, az bizony nem liliomot formáz, hanem íriszt.
-

-
liliom
-
-
írisz
-
A "vörös liliom" valójában vörös írisz.
-
-


-


-
Hát így lett a világra szólóan gyönyörű és hatalmas Duomo a virágos szent Máriáról elnevezve. Bár az épületben nagyon sok különleges műalkotás van, egy kicsit azért eltörpülnek a hatalmas térben.
-
1296-ban járt a világ, amikor is Arnolfo di Cambiót, Firenze akkori sztárépítészét megbízták a hatalmas elképzelés terveinek elkészítésével és utána a kivitelezésével. A munka folyt a maga medrében csodálatos építészek és jó szakemberek irányítása alatt. 
-
Én úgy gondolom, hogy talán a csodálatos külső után a székesegyház belső tere némi csalódást okozhat a betérőknek. Nem mintha kevés lenne itt a látnivaló, de oly hatalmas a belső tér, hogy szinte elvesznek benne. 

1296-ban kezdődött az építkezés, és 1436-ban szentelte fel IV. Jenő pápa az akkoriban és még ma is lélegzetelállítóan hatalmasnak tűnő építményt, melynek hosszúsága 169 méter, szélessége 104 méter, teljes magassága 107 méter. 
-
-
Festmények és szobrok váltakozva keretezik a falakat, melyek többnyire másolatok, míg az eredetik a gyönyörűen kialakított Dóm múzeumban találhatók. A kupola alatt van egy elkerített nyolcszögletű rész, ami a kórus helye, ami igazán nem erről híres, hanem arról, hogy itt ölték meg Giuliano de Medicit és itt sebesítették meg bátyját, Lorenzo de Medicit.
-

A templom legfőbb különlegessége, mondhatni koronája természetesen a hatalmas kupola, melynek titkát igazából csak tervezője, Filippo Brunelleschi tudta:
 
"Ha látnátok a modellemet, a pofonegyszerű megoldást, arra is azt mondanátok, hogy ez bárkinek az eszébe juthatott volna. Csakhogy, uraim és mestereim, nekem jutott az eszembe! Értitek? Nekem! És nem adok lehetőséget, hogy eltulajdoníthassák az ötletemet." 

Azt persze tudja már a világ, hogy a csoda a kettős héjú tetőzetben van, a téglák mondhatni összekapaszkodnak benne. Magam is tanúja vagyok annak, hogy bizony a lanternáig történő feljutás embert próbáló feladat magában a kettős kupolahéjban, de talán a nyári hőséges időszakot kivéve meg lehet vele küzdeni. Nyáron tényleg csak a mindenre elszántaknak lehet való! 

Mielőtt elindulnánk a kupolában felfelé, meg lehet közelről tekinteni a kupola freskóját is. Vitathatatlanul hatalmas munka volt a festők által..., és ráadásul talán felesleges is. Giorgio Vasari és Federico Zuccari voltak az "elkövetők"..., mert maradjunk annyiban, hogy tömény manierializmus, és ez azért annyira nem jön be a reneszánsz fellegvárában. Sokan követelték az évszázadok során, hogy fessék le inkább az egész kupolateret fehérre, de azért ezt nem tették meg. Amúgy ha nem is olyan nagyon szép, azért érdekes...., és hát a belé fektetett rengeteg energiát is értékelni kell.
-
Duomóban még kényelmesen lehet a viszonylag szellős lépcsőházban felfelé menni addig a magasságig, ahol a kupola kezdődik a freskókkal, amiket elég közelről és alaposan megtekinthetünk. De úgy gondolom, akik idáig már eljutottak, nagyobb izgalommal várják a további felfelé menetelést a kupola héjában, és majdan a fantasztikus Firenze fantasztikus látványát. Persze egyre nehezebb lesz a felfelé menetelés, ami a kupola kettős héjában történik. 463 lépcsőfokon ferdített derékkal bandukolva megcsodálhatjuk a kupola belső szerkezetét! Micsoda elképesztő munka lehetett a kor lehetőségei mellett! De ne tagadjuk, nekünk is komoly erőpróba a felmenetelés..., és nyáron szinte képtelenségnek tűnik, hogy meg lehet tenni! De ha megtesszük, akkor nagyon komoly ajándékot kapunk Firenzétől, hiszen a tető csúcsán lévő lanternából felejthetetlen kilátásban lehet részünk! Nagy bánatomra erről a látványról sincsenek fényképeim, mert első firenzei utazásunkkor még nem volt fényképezőgépem, csak videó kamerám, annak anyagát meg nem tudom ide feltenni. Ugyanez vonatkozik a Giotto tervezte harangtoronyra is, megmásztunk, de fényképeim nincsenek róla. Mondjuk ez nem akkora veszteség, mert sajnos a körpanorámát a körben lévő magas épületek és főleg a Duomo kupolája takarja
Ám nagy örömömre van mégis egy videó, amit ugyan nem én készítettem, de felhasználásra megkaptam egy kedves és ugyancsak Firenze imádó ismerősömtől! Nagy köszönet neki érte, mert nem csak a körpanoráma, hanem a kupola freskója és a kupola kettős héjában történő haladás is meg van örökítve általa!  Firenze a Lanternából!
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése