Palazzo Pitti 2. Giardino di Boboli, Museo degli Argenti, Museo delle Porzelane

Boboli
Costume
Argenti
Porcelane
-


-

látogathatók: 04.01-től 05.31-ig és 09.01-től 10.31-ig  08.15-18.30-ig.
                     06.01-től 08.31-ig  08.15-19.30-ig
                     11.01-től 02.28-ig  08.15-16.30-ig
                     03.01-től 03.31-ig  08.15-17.30-ig

Minden hónap első és utolsó hétfőjén zárva van Olaszország egyik legismertebb és legjelentősebb, évszázadok óta már múzeumként funkcionáló palotája! Amikor viszont nyitva van, akkor nem csak maga a palota látogatható, hanem vannak különálló épületei a hatalmas és gyönyörű kertben, a Porcelán és az Ezüst múzeum.

belépődíj árakat inkább nem is írok, hiszen folyamatosan emelkednek, de ettől függetlenül ha már Firenzében vagyunk és van rá érdeklődésünk és időnk, akkor ott a helyünk! Ilyen palotában és ilyen kertben ritkán van alkalmunk sétálni. A képek nem a megtekinthetőség sorrendjében vannak feltéve. - http://varoskartyak.hu/firenze-uffizi-es-pitti-palota-es-boboli-kert-kombi-belépőjegy - 2021 viszonyításként! - Kombinált jegy a Galleria Palatinával és a Galleria Arte Modernával 11.50 € 
Az árak az évek folyamán bizonyára itt is emelkednek, ez is csak viszonyítási alap. A Galleria Palatina nagyon izgalmas volt, az Arte Moderna talán még inkább, mert a XIX. századi képek számítanak itt "modern" képnek! Az ugyancsak a palotában látható kosztüm múzeum megítélése nagyon változó a "szörnyűtől a fantasztikusig", mi ezt idő hiányában kihagytuk. 
-
Giardino di Boboli: A fenti linkeken kívül saját kinagyítható képekkel, montázsokkal is szolgálok, mert azért fontos a személyes vélemény. A kert..., hát nem is könnyű véleményt mondani, hiszen ma már más az ízlésünk..., de azt talán mondhatom, ha szeretjük a kerteket, ha megtehetjük, ha időnk engedi, akkor feltétlenül látnunk kell! Bebarangolásához órák kellenek, de lépten-nyomon láthatunk valami különlegeset! Ez a palota tokkal, vonóval egy napi látogatást érdemelne, azután jöhetne egy pihenéssel egybekötött gazdagabb vacsora..., majd egy laza esti belvárosi séta után a pihenés. 
-

-


-
Bár itt most többnyire montázsokat fogtok látni, de úgy gondoltam, hogy a téma megéri, hogy nagyobb képeket is mutassak. Így a vége felé teszek fel egyenkénti képeket is, lehet csemegézni köztük. Nem akármilyen hely ez, az biztos.
-

-
 -
A fenti kép felírása helytelen, hiszen nem a Giardino Boboli látható rajta, hanem az onnan készített firenzei látnivalók!
-
 Az itt látható porcelánok többsége ajándék volt az aktuális hercegeknek, ezekből láthatunk néhányat származásuk szerint csoportosítva. A múzeum anyaga három teremben látható. Az első teremben elsősorban francia porcelán termékeket látunk, és talán az összes francia porcelánkészítő cég kínálata megvan. A híres Ginori porcelánok jellemző motívumként gyakran tájképeket ábrázoltak a tányérokon. Adott esetben, ha pl. Firenze urainak szánták őket, akkor akár firenzei városrészletek is láthatóak voltak rajtuk. A második teremben Bécsben készült porcelánokat láthatunk, azok is igen tetszetősek voltak. A harmadik teremben pedig híres meisseni porcelánok vannak kiállítva. Sajnos már nem tudom, hogy a képeimen lévők mely csoportba tartozhatnak, nem eszerint fényképeztem őket. Azt is be kell vallanom, hogy némelyiket nagyon ízléstelennek láttam, de ettől függetlenül bizonyára nagyon értékesek. Pl. az a csillár a jobb alsó sarokban elég rémes!
 -
-
A porcelánokat bemutató épület előtt gyönyörű rózsakert van, sajnos mi ehhez kicsit korán érkeztünk, úgy 1-2 hét múlva bizonyára gyönyörűen virítottak...., általában május közepe táján nyílnak, de persze ez sem törvényszerű. A kilátás persze innen is gyönyörű, de azért maradjunk annál, hogy sehonnan se olyan szép, mint a Michelangelo térről, és ez ugye nem véletlen! 
-
-
Ekkor már meglehetősen magasan vagyunk, így a rózsák megcsodálása után célszerű a felső kijárathoz menni, ahonnan azután időnk és kedvünk szerint választhatunk még Firenze kínálatából. Nem sokkal a kijárat után ott van az ottlétünk alatt éppen felújítási munkálatok alatt lévő Fortezza di Belvedere. Úgy rémlik, hogy a jegyünk ide is, és a kicsit távolabbra, de azért közel lévő Bardini kertbe is érvényes volt. Bár ezidáig is többnyire kertben voltunk, de célszerű felkeresnünk még ezt a kertet is, annál is inkább mert közel van és a jegyünk oda is érvényes. Ez a Bardini kert azért sokkal kisebb, és az alsó kijáratánál meg már majdnem a Ponte alle Graziánál találjuk magunkat. Annyit még hozzá teszek a csalódások elkerülése végett, mint minden kert, a Bardini kert is tavasszal a legszebb, május elején, közepén. Nem nagy kert, mondhatom időben szinte nem veszítünk semmit, mert ha le akarunk jutni az Arnóhoz, akkor ez pont jó hely ahhoz az alsó kijáratával. De ha netán van még erőnk felmenni mondjuk a Piazzale Michelangelóhoz, az sem olyan nagyon vészes vállalkozás, mint amilyennek látszik.
-
-
A fenti képen balra a szépen tatarozott firenzei várépület látható, jobbra pedig a Torre del Gallo.
-
-
Ez itt úgy látom, hogy "csak" egy szép firenzei domboldal gyönyörű növényzettel, imitt-amott épületekkel, melyekben minden bizonnyal többnyire jómódú firenzei polgárok élnek. Bár azért ebben nem vagyok biztos, sok angol, német és orosz család is letelepedett ebben a csodálatos környezetben. Sokan jöttek Firenzébe a ködös Angliából gyógyulni a napfény városába, közülük is a legismertebb Elizabeth Barreth Brawning írónő volt..., életét bizonyára meghosszabbította az itteni környezet, de meggyógyulni azért nem tudott. Ő nem ezen a dombos vidéken, de itt az Oltarnóban élt. Jellegtelennek igencsak nem mondható sírja  a Cimitero degli Inglesiben látható.






-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése