Ponte Santa Trinita

1252 óta állt már ezen a helyen kőhíd, mely, majd a következő híd is, árvíz áldozata lett, így I. Cosimo herceg új híd építésével bízta meg Bartolomeo Ammanatit.  A híd 1567 és 69 között épült, a hídfőknél lévő évszakokat jelképező szobrok 1608-ban kerültek a hídfőkre.
Az utókor a világ egyik legszebb és legtökéletesebben szerkesztett hídjának tartja. Nemrégiben valahol azt olvastam, hogy valaki megfejtette a gyönyörű ívek titkát, melyek állítólag pontosan egyeznek a Michelangelo Medici sírjainál látható ívek vonalával.
 Ezt a gyönyörű hidat is a  II. világháborúban felrobbantották a németek, a tervei nem voltak meg, csak az egykori rajzok, festmények és fényképek alapján tudták rekonstruálni. A híd köveit hatalmas munkával többségében megtalálták az Arno medrében, a hídfőket díszítő évszakokat szimbolizáló szobrokat is, egy fej kivételével. Attól tartottak, hogy valaki eltulajdonította emléktárgy gyanánt, ezért magas jutalmat ígértek a megtalálónak, de hiába, a Primavera szobor feje nem került elő. Népszavazás után döntöttek a szobrok felállításáról a hiányosság ellenére is. A történet megkoronázásaként a Ponte Vecchio lábánál sok év múlva megtalálták a szoborfejet, melyet  valóságos népünnepéllyel fogadott Firenze népe.


A Michelangelo térről elénk táruló panoráma egyetlen hibája, hogy ezt  hidat eltakarják a Ponte Vecchio épületei.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése