Ponte Santa Trinita (Szentháromság híd)

1252 óta állt már ezen a helyen kőhíd, mely árvíz áldozata lett, majd a következő híd is erre a sorsra jutott. Ezután I. Cosimo herceg egy új híd építésével bízta meg Bartolomeo Ammanatit.  A híd 1567 és 69 között épült fel, a hídfőknél lévő évszakokat jelképező szobrok 1608-ban kerültek a hídfőkre.
Az utókor a világ egyik legszebb és legtökéletesebben szerkesztett hídjának tartja. Nemrégiben valahol azt olvastam, hogy valaki megfejtette a gyönyörű ívek titkát, melyek állítólag pontosan egyeznek a Michelangelo Medici sírjainál látható ívek vonalával. Érdekes megfigyelés, és igaz is lehet! Ám ez az állapot sem maradt örök, mert ezt a gyönyörű hidat is felrobbantották a  II. világháborúban a németek. A híd tervei nem voltak meg, de az egykori rajzok, festmények és fényképek alapján úgy tűnik, hogy tökéletesen tudták rekonstruálni. A híd köveit hatalmas munkával többségében megtalálták az Arno medrében, a hídfőket díszítő évszakokat szimbolizáló szobrokat is egy fej kivételével kimentették. Azt remélték, hogy talán valaki a fejet eltulajdonította emléktárgy gyanánt, ezért magas jutalmat ígértek a megtalálónak, de hiába, mert a Primavera szobor feje nem került elő. Az igen demokratikus Firenzében népszavazás után döntöttek a szobor felállításáról a hiányosság ellenére is. A történet megkoronázásaként sok-sok évvel később a Ponte Vecchio lábánál megtalálták a szoborfejet, melyet  valóságos népünnepéllyel fogadott Firenze népe.
-

-


-
-
-
Rakparti épületek sora..., jó lehet ott élni bármelyikben!
-

-
Primavera a hídfől teljes egészében, teljes szépségében, bár meglehetősen sötétben..., de akkor is a Santa Trinita híd egyik hídfőjén. Mert tudni kell, hogy a nagy árvíz idejében eltűnt a szobor feje, és csak sok év után találták meg véletlenül.
-
-
És maga a híd még reggeli fényekkel.
-
-
-
Ez a kép kicsit megtévesztő lehet a még gyakorlatlan szemnek, olyan, mintha a Ponte Santa Trinita  és a mögötte lévő Ponte Vecchio egy híd lenne.., de nem így van. Kinagyítva tán jobban látszik. Mondjuk nem véletlenül fényképeztem így, mondhatni szabályosan középre illesztve a Santa Trinita világítóan fehér díszítését. 
-
-
Itt meg kicsit "morcosan"  a Ponte alle Carraráról fényképezve a Santa Trinita híd. Kinagyítva érdekes véletlen, hogy a Ponte Santa Trinita híd  középen lévő fehér díszítése fölött pont egy fehér autó megy el..., mintha közük lenne egymáshoz. Nem valami jó kép ezzel a nagy borongással, de akkor is itt a helye, hiszen Firenzében sem süt mindig a nap.
-
-
Azután meg néhány óra múlva aranyszínű folyón átívelveismét a Santa Trinita híd.
-
A Michelangelo térről elénk táruló firenzei panoráma egyetlen hibájának azt tartják, hogy onnan nézve ezt   a hidat, vagyis a Ponte Santa Trinitát eltakarják a Ponte Vecchio épületei. 
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése