Palazzo Pitti 1. Bevezető (Galleria Palatina, Galleria d'Arte Moderna, Museo del Costume)

-
-
Galleria palatina
-
Galleria d'arte moderna
-
látogatható: 08.15-18.50-ig, hétfőnként zárva
belépődíj: 8.50 €, egyesített jegy a többi múzeummal 11.50 €
16.00 óra utáni belépésnél, mely 3 napig érvényes 9.00 €. 
-
- A jegyárak folyamatosan emelkednek, amiket én írok, azok  egyre elavultabbak, és képtelenség lenne ezt követnem. Ám arra jók, hogy nagyjából következtetni tudjuk az egyéb aktuális jegyárakkal összehasonlítva a lehetőségeket. 
- A fenti linkeken vannak írások és képek e két fantasztikus kiállításról, ahol természetesen a szigorúbbnál is szigorúbban tilos a fényképezés. De bizonyára mindannyiunkban van néha, néhol egy kis próbálkozás egy emlékkép erejéig, ám valahogyan ez a hely tényleg nem az a hely, ahol érdemes lenne amatőr gépekkel amatőr képeket "stikában" készíteni, hanem inkább élvezzük az érzést, hogy ott lehetünk! :-) És aki nekünk ezt a lehetőséget létrehozta, még ha nem is tevőlegesen, hiszen a család otthonának vásárolta meg, nem egy múzeumnak, de neki köszönhető az a csodálatos épület, az a csodálatos kert. Ha vannak igazságtalan dolgok az életben, Toledói Eleonóra korai halála is ilyen volt. -
-

-
-
-

Az épület tervezője a korábbi elképzelések ellenére nem Filippo Brunelleschi, ő már halott volt, amikor a tervezés elkezdődött. Egy Luca Fancelli nevő mantovai építész tervei alapján készült el az épület jelentős része, de a befejezésre már jóval később került sor, hiszen időközben meghalt az eredeti megrendelő, Luca Pitti, és fel kellett nőnie egy új generációnak ahhoz, hogy befejezzék és birtokba vegyék az épületet. Sok évtizeddel később I. Cosimo nagyherceg felesége, Toledói Eleonóra vásárolta meg az épületet és tetette lakhatóvá. 
-
A Palazzo Pitti is egy olyan hely Firenzében, amire azt mondjuk, hogy ha már ott vagyunk a városban, akkor nem lehet kihagyni, hiszen...! És ez így is van, lehet szeretni vagy nem szeretni a nagyhercegi Medici családot, de ők is részesei, méghozzá jelentős részesei annak, amit ma Firenzében láthatunk! Ám azzal számolnunk kell, hogy bizony nagyjából egész napos program, és ha csak néhány napunk van, akkor azért el kell gondolkozni a lehetőségeken. Persze nyilván mindenki megcsinálja a maga kis tervét, amiben azok szerepelnek, amiket leginkább látni szeretne. Én, megmondom őszintén, kihagyhatónak érzem, ha kevés az idő. Firenzébe ugyanis a reneszánsz miatt megyünk leginkább, és ez az épület, az a kert kicsit már túl van a reneszánszon. Persze a legtöbbször nagyon nehéz egyáltalán különválasztani, mi mikortól és honnan származik. Bárhová térünk be, talán nincs is olyan jelentős épület, ahol a különböző korokban élő Medicik ne hagytak volna valami "örök értékű nyomot" maguk után. Így van ez a Pitti palotával és a Boboli kerttel is, az épület és berendezése, a kertje és ottani műalkotásai már nem az igazi reneszánsz korát jelzik..., úgy is hívják azt a korszakot, hogy "érett reneszánsz". Még talán a manierizmuson innen, de már erősen a tiszta reneszánszon túl. Ennek a művészeti korszaknak neves képviselői Michelangelo, Tiziano, Raffaello , Veronese..., szóval ilyen és hozzájuk hasonló "kaliberű" művészek munkáiból is láthatunk alkotásokat a palotában lévő  Galleria Palatinában. Belátom, elég vonzóan hangzik.., de a leghíresebb, legszebb reneszánsz alkotások inkább az Uffiziben láthatóak, amit tényleg nem lehet kihagyni egy bármennyire rövidke firenzei utazásból sem. És ott is bizonnyal találunk Tizianót, Raffaellót, Veronesét, Michelangelót is. 
Mindezt azért írtam le, mert az épületben van még egy érdeklődésre igazán számot tevő gyűjtemény, a "Galleria Arte Moderna", ahol azért ne gondoljunk túl modern alkotásokra, mert a XIX. század végi, XX. eleji itáliai alkotásokból láthatunk jelentős kiállítást. Talán az benne a legérdekesebb, hogy realizmusukkal kapunk valami betekintést a XIX. századi olasz életbe..., mondjuk olyan Szinnyei Merse Pálos stílusban. És ott van még a Palazzo Pittiben a Museo del Costume, ahol bizonyára gyönyörűnél gyönyörűbb öltözékeket láthatunk, ha van időnk és kedvünk is hozzá. Nagyon sok itt a látnivaló és többnyire nagyon sok itt az ember, de a legtöbben viszonylag hamar végeznek itt a palota kiállításaival, vágynak már ki a kertbe! És igen, ott vagyunk egy ízzig-vérig reneszánsz kertben! Na de azért valljuk be, az is elég nagy luxus Firenzében, hogy egy kertben bolyongjunk majd fél napig! És ott van még a közelben a Giardino Bardini is! :-) Ha most úgy, hogy jártam mindkettőben, választás elé állítanának, nehezen tudnék dönteni! Mindkettő megtekintésre érdemes, de főleg persze tavasszal. Hát igen, ez is egy fogós kérdés, a kertek tavasszal szépek igazán, bizony ezt is érdemes az utazási időpont választásánál figyelembe venni! Én minden tekintetben a tavaszi utazások híve vagyok, és attól tartok, hogy a legtöbben így vannak ezzel. Igazán komoly sorállás az Uffizi, az Accademia múzeum és a Pitti palota előtt várható..., de ha nyitás előtt másfél órával odaállunk, akkor az elsők között juthatunk be a múzeumba. Ha később bármikor, akkor akár 3 óra álldogálás is részünk lehet. 
Folytatás a Palazzo Pitti 2-ben. - Giardino Boboli, Porcelán múzeum, Ezüst múzeum és ráadásként a Giardino Bardini a közelben.

-

1 megjegyzés: