Battistero San Giovanni

Wikipedia
Nyitvatartás: 12.00 -19.00
      Vasárnap 08.30-14.00

A Piazza del Duomón látható épületek közül a Battistero San Giovanni a legrégebbi, igazán még a mai napig sem tudják pontosan készítési idejét. A középkorban úgy hitték, hogy római építmény, de ma már a legtöbb művészettörténész úgy gondolja, hogy a XI. században, Firenze város igazi megalakulásának idejében épülhetett. 1059-re mondják felszentelését, ekkor ajánlották fel Keresztelő Szent Jánosnak, aki idővel Firenze védőszentje lett. Egészen az 1900-as évekig csak itt kereszteltek firenzei gyermeket.

Abban mindenesetre biztosak a művészettörténészek, hogy a zöld-fehér márványborítás 1059 körül került az épületre. A későbbiekben némiképp változott a külleme, utólag került rá a sátortető a lanternával, és a fekete-fehér csíkos márványdísz került a sarokpillérekre Arnolfo di Cambio (1240-1311) tervei alapján. A kápolna nyugati oldalára egy kis szentélyt építettek a XIII. században.

Változásainak csúcspontja volt, amikor elkészültek gyönyörű bronzkapui, elsőként 1330-36 között Andrea Pisano kapuja, mely most az épület déli oldalán van és innen lehet bejutni az épületbe.

A reneszánsz kor első lépésének tekinti a művészettörténelem az északi kapu 1402-ben a posztós céhek által meghírdetett pályázatán győztesnek ítélt pályamű elfogadását. Ennek következtében 1403 és 24 között elkészült Lorenzo Ghiberti (1378-1455) északi kapuja, és végül, de nem utolsó sorban 1425 és 52 között ugyancsak Lorenzo Ghiberti által készített keleti kapu, mely hála Michelangelo lelkesedésének a Paradicsomi kapuja (Porta del Paradiso) néven maradt fenn az utókor számára.

A kapuk fölé szobrok kerültek, a Pisano féle déli kapu felett Vincenzo Danti (1530-1576) műve, Keresztelő Szent János lefejezése:


Ghiberti északi kapuja felett Giovanni Rustici (1474-1554) műve: Keresztelő Szent János prédikál.


Legjelentősebb a Porta del Paradiso feletti alkotása Andrea Sansovinónak (1467-1529), mely 1502 és 1505 készült, címe Krisztus megkeresztelése (az angyal 1792-ben került oda, Spinazzi alkotása).


Pisano dél felé néző kapuján juthatunk be az épületbe, sajnos néhány lépcsőn lefelé kell menni a tér
járószintjének többszöri megemelése miatt.

Odabenn fantasztikus látvány fogadja a látogatót! A falakon körben római kori szentélyekhez méltó pompa korinthoszi oszlopokkal, márvány inkrusztációs burkolattal, gyönyörű karzatokkal. Hogy mindez mikor készült, azt pontosan nem tudni, sokan még ma is azt gondolják, hogy a római időkben. Azt viszont bizonyosan tudni, hogy a belső tér legfőbb látványossága, főként arany színekben pompázó mozaik kupolája a XIII. században készült, főként bizánci és velencei szakemberek által, de talán a fienzei Cimabue és Giotto is részt vett a munkában. A mozaikok az alábbi rendszerben láthatóak.1. Utolsó ítélet

2. Lanterna

3.Angyalok kórusa

4. A Teremtés története

5. Szent József története

6. Mária és Jézus története

7. Keresztelő Szent János történeteKrisztus mozaikja a XIII. században a kápolnához épített kis szentély fölött látható. A szentély mozaik díszítését és a gyertyatartó angyalt Agostino di Jacopo készítette. A fal mellett látható a Firenzében 1419-ben elhunyt XXIII. János pápa (ellenpápa) síremléke, mely a reneszánsz síremlékek klasszikus példája. Abban, hogy ez a síremlék különleges módon ebbe az épületbe került nagy szerepe volt állítólag Giovanni di Biccinek, az általunk ismert Medici ág ősatyjának, Cosimo de Medici édesapjának. Michelozzo és Donatello közös munkája. XIII. századi hozzáépítés eredménye a kis szentély, melynek mozaikdíszítését és gyertyatartó angyalát Agostino di Jacopo készítette. Említésre méltó a kápolna mozaikszerűen készült padlózata is (nem szabad rálépni), melynek közepén egy nagy üresen hagyott nyolcszög van, egykor egy hatalmas keresztelőmedence állt ott. Ma a bejárattól jobbra van a keresztelő medence, XIV. századi pisai munka.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése