Piazza della Signoria

-
Firenze legfontosabb világi tere azóta, hogy felépítették rá a Palazzo dei Priorit, mely később a Palazzo della Signoria nevet kapta, vagyis ez volt a városháza. A XVI. század közepétől máig a Palazzo Vecchio nevet viseli..., de hogy pontosan miért "régi palota", akkortól, amikortól a Medici hercegek elfoglalták azt nem tudom. De az biztos, hogy minden igazán fontos esemény ezen a téren zajlott évszázadokon keresztül, ünneplések, forradalmak, kivégzések. Természetesen ma is látványos, de főként már csak "eljátszott történelmi események" szemtanúi lehetnek itt a szerencsés utazók.
A Palazzo Vecchio előtt és a Loggia dei Lanzin már igen régóta a művészeté a főszerep világhíres szobrok képviseletében. Természetesen ezek között a legnépszerűbb Michelangelo Dávid szobrának másolata, de eredetiben vagy másolatban képviselteti itt magát talán minden jelentős firenzei szobrász.Itt megjegyzem, hogy aki igazán érezni szeretné a Dávid szobor monumentalitását, nézze meg az eredetit a múzeumban.
I. Cosimo nagyherceg lovasszobra vegyes érzelmeket kelt a firenzei történelem ismerőiben, de maga a szobor bizonyára
A Palazzo sarkánál van egy szökőkút, a Fontana del Nettuno, melynek főalakja Neptun (elég félelmetesre sikerült, a "Nagy Fehér" néven emlegetik), Bartolomeo Ammanati alkotása, mellékalakjai Giambologna műhelyében készültek. 

A szökőkúttól néhány méterre 1901-ben elhelyeztek egy kerek márványtáblát, melyen bronz betűkkel emlékeznek meg arról, hogy ott állt egykoron a máglya, melyen elégették Savonarolát, a lánglelkű prédikátort.
-
-

-
A tér közepe táján hatalmas lovasszobor, I. Cosimo Medici nagyherceg ül a lován Giambologna alkotásaként. 20 évvel a nagyherceg halála után készült el a szobor, mely bölcs uralkodót ábrázol, a talapzatán pedig annak a dicsőséges útnak az állomásait ábrázolta a művész, melyeknek eredményeként nyerte el Cosimo Medici a nagyhercegi címet.
-
 -
A teret körbevevő házak közül csak egy szóra érdemes XVI. századi épület van, a Palazzo Uguccioni, tervezőjét nem tudják biztosan, de a választékban Antonio di Sangallo, Raffaello, sőt, Michelangelo neve is felmerült. A képen kettő az egyben: I. Cosimo nagyherceg lovasszobra a Palazzo Uguccioni előtt.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése