Piazza della Signoria


Firenze legfontosabb világi tere azóta, hogy felépítették rá a Palazzo dei Priorit, mely később a Palazzo della Signoria nevet kapta, majd a XVI. század közepétől máig a Palazzo Vecchio nevet viseli. Minden igazán fontos esemény ezen a téren zajlott évszázadokon keresztül, ünneplések, forradalmak, kivégzések, és természetesen ma is látványos, de főként már csak eljátszott történelmi események szemtanúi lehetnek itt a szerencsés utazók.
A Palazzo Vecchio előtt és a Loggia dei Lanzin ma már a művészeté a főszerep, világhíres szobrok képviseletében, természetesen ezek között a legnépszerűbb Michelangelo Dávid szobrának másolata, de eredetiben vagy másolatban képviselteti itt magát talán minden jelentős firenzei szobrász.
A Palazzo sarkánál van egy szökőkút, a Fontana del Nettuno, melynek főalakja, Neptun, Bartolomeo Ammanati alkotása, mellékalakjai Giambologna műhelyében készültek.
A szökőkúttól néhány méterre 1901-ben elhelyeztek egy kerek márványtáblát, melyen bronz betűkkel emlékeznek meg arról, hogy ott állt egykoron a máglya, melyen elégették Savonarolát, a lánglelkű prédikátort.

A tér közepe táján hatalmas lovasszobor, I. Cosimo Medici nagyherceg ül a lován Giambologna alkotásaként. 20 évvel a nagyherceg halála után készült el a szobor, mely bölcs uralkodót ábrázol, a talapzatán pedig annak a dicsőséges útnak az állomásait ábrázolta a művész, melyeknek eredményeként nyerte el Cosimo Medici a nagyhercegi címet.

A teret körbevevő házak közül csak egy szóra érdemes XVI. századi épület van, a Palazzo Uguccioni, tervezőjét nem tudják biztosan, de a választékban Antonio di Sangallo, Raffaello, sőt, Michelangelo neve is felmerült. A képen kettő az egyben: I. Cosimo nagyherceg lovasszobra a Palazzo Uguccioni előtt.

Forrásmunkák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése