Galleria dell'Accademia, Dávid! (Via Ricasoli 60.)

wikipedia (angol)

látogatható: 08.15-18.50-ig, hétfő szünnap!
belépődíj: 6.50 €
-
-
Ez a terem mondhatni jelentéktelen része a múzeumban lévő műalkotások kiállításának, de részemre ez egy amolyan "emlékkép", amit megengedtem magamnak. Nagyon szigorúan tilos a fényképezés, ám ez a kisebb terem azért nem volt annyira "védett", nem is volt rajtam kívül más benne, pedig igen szép műalkotások vannak ott is. Azt gondolom úgy általában a Dávid miatt mennek oda az emberek, de vannak más gyönyörűségek is ebben a páratlan múzeumban. 
-
-
A Lotharingiai házból való Lipót nagyherceg (aki idővel osztrák császár és magyar király is volt) alapította a múzeumot 1784-ben azzal a céllal, hogy a fiatal művészek lehetőséget kapjanak a korábbi művészek munkáinak tanulmányozására. Relatív kis helyen nagyon sok műtárgy van..., de legyünk őszinték, ha meglátjuk a Dávidot, már úgy igazán nem nagyon érdekelhet minket a többi alkotás! Valószínűleg sokan úgy gondolják, hogy ha látták a Palazzo Vecchio előtti szobrot, azzal el is van rendezve a dolog.., ám ez nagyon nagy tévedés! Persze az elhelyezés, a megvilágítás is sokat számít, de tényleg döbbenetes, amit itt, ebben a témában ebben a múzeumában látunk! Nem is nagyon tudok szavakat találni arra, hogyan fokozhatnám ezt a véleményemet! :-) Bizonyos szempontból lehet ez nem is annyira jó, mert gyakorlatilag elhomályosítja az épületben lévő többi alkotás fényét. Az ugyancsak Michelangelótól való Rabszolga szobrok és a "másik" Pieta közel a bejárathoz még emlékezetesek, de tekintetünket már ott is vonzza a távolabb lévő Dávid látványa. Olyan, de olyan nagyon kicsinek érezzük magunkat a közelében! Sokan gondolják, hogy ez a Dávid rajongás csak egy megjátszott divatos dolog...., de akik látják azt a Dávidot ott abban a múzeumban, már nem fognak ilyesmit gondolni! Találhatnék róla 100 képet is, de szándékosan nem teszek ide egyet sem, mert az csak egy képecske lenne..., ezt a szobrot látni és érezni kell az Akadémia múzeumban! Ja és persze van ott még sok látnivaló..., na meg néhány kattintás, és Dávid (és rabszolga) képek százait lehet látni a neten.
-
Ennél a múzeumnál is jókora sorra lehet számítani, ha nincs előre váltott jegyünk! Legalább 1 óra...., célszerű ezt az egy órát a nyitás előtti időre tenni. Inkább álljunk a kapuban egy órát hogy nyitáskor bemehessünk, mintsem kivárni a nyitás körül már hatalmas sort.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése