Basilica della Santissima Annunziata

Elég szokatlan, hogy az utcáról nem látjuk a templom homlokzatát, hanem amit látunk, az valójában egy különleges loggiás kerítés, ahol belépve egy nagyon szép kerengőben találjuk magunkat. Igaz, a templom arannyal díszített timpanonja az előtte lévő árkádok fölé emelkedik, így a magas emberek láthatnak belőle a térről is valamit. Michelozzo mester tervei alapján készült a templom is és a kerengő is. 
-
Érdekesség, hogy Domenico Ghirlandaio fia, Ridolfo Ghirlandaio is művészpalánta volt, de munkásságából szinte semmi nem maradt fenn. A szinte azt jelenti ez esetben, hogy valami mégiscsak, mégpedig a Santissima Annunziata templom bejáratának árkádjában lévő mozaik timpanonja.
-
Talán nem olyan bonyolult a dolog, mint amilyennek én érzékeltem az első belépéskor, és a bizonytalanságomat az is tetézte, hogy valamilyen munkálatok folytak az udvarban, fóliák voltak mindenfelé..., rendetlenség. Ám azért csak összeállt a kép, és különleges élményben volt itt is részünk. 
-
Azt írja a könyvem, hogy 7 firenzei nemes a hegyekbe vonulva megalapította a szerviták rendjét, és az általuk lemondott vagyonból építették fel ezt a templomot. Ottjártunkkor nagy munkálatok folytak az udvarban. ami azonban nem akadályozott minket abban, hogy körbe sétáljunk a kerengőben, amit világhírűvé az tett, hogy Andrea del Sarto a falait gyönyörű freskókkal borította. 
 -
Belépve a templomba újra csak meglepetés annak meglehetősen sötét belső tere. Nagyon sok arany és talán sötét szürke szín maradt az emlékeimben. A bejárathoz egészen közel van egy ugyancsak Andrea del Sartótól származó freskó, melynek címe Mária születése. A kép tartalmától és szépségétől függetlenül az érdekesség benne az, hogy a kép közepén piros ruhában Sarto felesége tekint ránk figyelmesen. 
 - 
-
Andrea del Sarto csupán 44 évet élt..., elhagyatottan pestisben halt meg. Ez a templom, ha művészetileg tekintjük, róla szól. Az bizonyos, hogy nem a puritán templomok mintapéldája, ami, ha a létrejöttére gondolunk, talán furcsa.
 -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése