Palazzo Medici-Riccardi

wikipedia

látogatható: 09.00-19.00-ig, szerda szünnap
belépődíj: 5 € (elég régi adat)
-
-

-

-
-
1440 és 1460 között épült a még tisztán Palazzo Medici, amit idősebb Cosimo Medici rendelt meg Michelozzónál. A palota tökéletes példája egy XIV. századi, nem túl hivalkodó, de azért biztonságot nyújtó palotának. Eredeti mérete jóval kisebb volt a jelenleginél, mindössze 10 ablaka nyílt a Via Largára (ma Via Cavour). Miután a Mediciek új generációja véglegesnek tűnően beköltözött a Palazzo della Signoriába, már nem volt szükségük erre a palotára, így II. Ferdinánd eladta azt a Riccardi családnak 1659-ben. A Riccardik építtették hozzá idővel a báltermet, melynek mennyezeti freskóját Luca_Giordano festette, aki 1685-ben kezdte el a munkát, akkor, amikor az épület már nem a Mediciké volt. A Riccardi család a meglévő palota mellé építtetett még egy szárnyat a XVII. században, így a palotának már 17 utcára néző ablaka lett. - Megállapíthatjuk, hogy amit ma a palotából láthatunk, az már nem igazán őrzi a Mediciek nyomát, de a palotának van egy különleges kincse, egy picike kápolna! Ezt a kápolnát, melyet Benozzo Gozzoli festett és aminek művészeti és világtörténelmi jelentősége van, feltétlenül látni kell annak, aki érdeklődik Firenze iránt! Ezt a freskót senki nem veheti el a Mediciktől, hiszen a rengeteg mellékszereplő között a festő őket kiemelten, felismerhetően ábrázolja! Ez az első emeleten lévő szobácska olyan, akár egy izgalmas kincsesláda az utókornak. Valójában a művész a Ferrarából Firenzébe vonuló zsinat részvevőinek útját ábrázolja. De nem csak a Medicik, hanem annak a kornak számos közismert szereplője is felismerhető, beazonosítható a freskón. Benozzo Gozzoli nem csak kitalálta ezt a témát, hanem állítólag látta is a menetet 1439-ben, amikor is valóban Firenzében volt a zsinat..., az adatok szerint akkor ő még csak 19 éves volt, de valóban láthatta. Viszont Lorenzo Medici is látható a képen, aranyló hajjal mint a legfiatalabb király..., pedig ő csak 10 évvel a zsinat után, 1449-ben született! A képen bizonyára ki vannak emelve a Medicik, ez érthető is, hiszen ők voltak a megrendelők, és amikor a freskó készült, már Lorenzo Mediciben látták a jövőt. De mindez nem nagyon fontos, most már az a fontos, hogy azt a kis kápolnát nagyon sokan meg szeretnék nézni, ezért benntartózkodási időkorlát is előfordulhat. Emlékezetem szerint ottjártunkkor nem volt ilyen, kevesen is voltunk és nehéz is volt megválni a látványtól. A palota bálterme, amihez a Mediciknek ugyan nincs semmi közük, megtekinthető, de egyéb helységekbe nincs bejárás. 1938-ban Hitler és Mussolini díszvendégek voltak ebben a bálteremben egy fogadáson. 
-
-

Szép metszet, de nem igaz, csak vágyálom baloldalon a San Lorenzo templom homlokzata, hiszen mindmáig csupasz tégla. De nagyon szép mellette a Medici palota, és kifejezetten érdekesek az emberek a tágas téren. Érdemes kinagyítani a képet, hogy jobban lássuk őket!
-
A kertbe ki lehetett menni, ami kicsi, de igazán egy reneszánsz palotához illően szobrokkal, hatalmas cserepekben lévő növényekkel. Itt, ahogyan kimentünk az udvarra balra volt egy nagyobb kiállító terem, ahol a Medicikre emlékeztető tárgyakat láthattunk. Hát nem sok érdekeset láttunk ott. Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt mondom, hogy csupán amiatt a kis kápolna miatt mindenképpen érdemes meglátogatni az épületet, az komoly értékkel szolgál, még akkor is, ha van benne némi "csalafintaság". Szinte hihetetlen, de az 1966-os árvíz ennek az épületnek a pincéjébe is betört, komoly károkat okozott. A "Firenzei provinciális tanács" 1874-ben vásárolta meg az épületet és a mai napig ők használják. 1944 augusztus 11.-én itt jelentették be, hogy a város felszabadult a fasiszta diktatúra alól.
Őszintén megmondom, elég nagy hiányérzet maradt bennünk, de állítólag folyamatosan bővítik a látnivalókat. Ám azért maradjunk abban, hogy bármily kevésnek tűnik is ott a látnivaló, akkor is a Medici család egykori otthonában járunk, ami kihagyhatatlan egy firenzei utazásból..., és ráadásként ott van az a párját ritkító műalkotás Gozzolitól. Manapság könnyen elképzelhető lenne fényképről másolni az arcokat, de akkor ilyen nem volt. Fantasztikus, kihagyhatatlan! 
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése